čarobnjak iz ozaFoto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Neki filmovi vas već od prvog kadra uvuku u svoju priču i atmosferu i drže vas do poslednje sekunde, a „Čarobnjak iz Oza“ je to učinio još pre 85 godina.

Te 1939. godine, kada je „Čarobnjak iz Oza“ doživeo premijeru, svojim prelazom iz sumornog crno-belog okruženja Kanzasa u šareni i velelepni Oz, ovaj film je oduševio gledaoce.

Taj prelaz bio je toliko upečatljiv da se dugo verovalo da je u pitanju prvi film u boji, iako to nije slučaj, samo je sve režirano tako nezaboravno.

Film je nastao kao adaptacija dela „Čudesni čarobnjak iz Oza“ L. Frenk Bauma, a snimljen je na krilima uspeha Diznijevog crtanog filma „Snežana i sedam patuljaka„, koji je pokazao da dečja književnost može dobro da prođe na velikom platnu.

Ovde pratimo devojčicu Doroti i njeno kučence Totoa, koji nakon Tornada u Kanzasu budu transportovani u drugi svet u kome postoje veštice, leteći majmuni i druga čudna stvorenja.

Doroti tada želi da pronađe put do kuće, a usput sreće Strašilo, Limenog i Plašljivog Lava, koji svi imaju poneku želju i odluče da odu do čarobnjaka da im ih ispuni.

I naravno, pošto je u pitanju još jedna bajkovita priča, ideja je bila da se ljudi privuku novom fantazijskom svetu koji će u bioskopima izgledati prelepo.

Čarobnjak iz Oza poznat je po jednoj od najčuvenijih pesama svih vremena

To je i uspelo zahvaljujući tehnici pod nazivom Tehnikolor u kombinaciji sa sjajnim saundtrekom i songovima od kojih su neke pevali i članovi postave.

Verovatno najpoznatija pesma iz filma je „Over The Rainbow“ koju Doroti, odnosno Džudi Garland peva fenomenalno i koju su mnogi obradili od tad, ali se original i danas drži.

Zanimljivo je da je studio čak razmišljao da je izbaci, jer je preduga, ali su u poslednjem trenutku ipak odlučili da ona ostane u filmu „Čarobnjak iz Oza“.

Ono što jeste izbačeno su mnoge scene sa Zlom vešticom Zapada, u tumačenju Margaret Hamilton, jer su procenili da su one previše strašne da ih gledaju deca.

Verovatno nije bila presrećna zbog toga kada se uzme u obzir šta je prošla na snimanju, a to su ozbiljne opekotine na ruci i licu zbog praktičnih efekata u trenutku kada nestaje sa ekrana u dimu.

Džudi Garland je najviše propatila od svih

"Čarobnjak iz Oza": 85 godina voljenog filma koji krije mračne tajne 1
Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Ni zelena šminka joj nije lako pala, jer ne samo da glumica nije smela da jede nakon njenog nanošenja, nego je ona bila otrovna zbog velike količine bakra i lice joj je nedeljama nakon snimanja ostalo zeleno.

Međutim, ona uopšte nije ona kojoj je bilo najteže na setu filma „Čarobnjak iz Oza“, jer je tada 16-godišnja Džudi Garland trpela razne vrste zlostavljanja.

Pre svega, rekli su joj da mora da smrša, a onda su joj dali korset koji je morala da nosi sve vreme i kljukali je lekovima čija je funkcija bila da joj održavaju težinu.

Od nekih od tih lekova imala je napade smejanja i nije mogla da prestane kada se prvi put pojavljuje Lav, zbog čega ju je reditelj Viktor Fleming ošamario.

Nakon toga mu je bilo krivo i tražio je od članova ekipe da ga udare za kaznu, ali ga je Garland umesto toga poljubila.

Pošto joj zubi nisu bili pravilni, morala je da nosi navlaku preko njih i posebnu vrstu diskova preko nosa kako bi mu promenila oblik.
Pričalo se i da su je neki od glumaca koji su tumačili Mančkine, pa i producent Luj B. Mejer, hvatali i štipali.

Iako je izašao neposredno pred nalet Drugog svetskog rata, kada je gledaocima trebalo malo fantazije i radosti, film u bioskopima nije postigao toliki uspeh koliko je planirano.

Čarobnjak iz Oza se često reprizira na svetskim televizijama

"Čarobnjak iz Oza": 85 godina voljenog filma koji krije mračne tajne 2
Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Međutim, otkad je prvi put prikazan na televiziji 1958, „Čarobnjak iz Oza“ postao je jedan od najvoljenijih filmova i najčešče repriziranih, tako da se smatra da je čak i jedan od najgledanijih filmova u istoriji.

Pored toga, jedan je od najuticajnijih, iz koga se i dan-danas ponavljaju mnoge čuvene replike koje dobijaju omaž u novim filmovima i serijama kao poslastica za fanove.

Treba istaći da je to bila deseta po redu ekranizacija knjiškog predloška, a da je ih je do danas bilo više od 50, sa nekoliko ne toliko uspešnih igranih ili animiranih nastavaka.

Scene iz fima „Čarobnjak iz Oza“ su kultne i zbog inovativnosti sa praktičnim efektima i kostimima, pa je tako npr. Limeni plakao suze od čokoladnog sirupa, a konji su dobili boju od želatinastog praha.

Dorotine crvene cipelice su među najpoznatijim filmskim rekvizitima, a njihova vrednost trenutno se procenjuje na oko 3,5 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari