Ceca Bojković za Danas: Siniša Pavić će trajati, zabeležio je naš mentalitet i sistem koji nas je doveo tu gde smo sada 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

O Siniši Paviću, izuzetnom scenaristi koji je obeležio jugoslovensku i srpsku televizijsku produkciju, za Danas govori i Svetlana Ceca Bojković, naša legendarna filmska i pozorišna glumica, koja je za brojne generacije gledalaca na ovom prostoru ostala nezaboravna i po ulozi Emilije Popadić u njegovoj antologijskoj seriji „Bolji život“.

– Jako sam tužna što nas je Siniša Pavić napusto. Ostavio je za sobom obimno, dragoceno delo, koje će se pamtiti i trajati, jer obeležava mentalitet našeg naroda, kao i sistem u našem društvu koji nas je danas doveo tu gde smo sada. Ostaće to u budućnosti značajno za proučavanje ove zemlje, jer je Siniša mnoge stvari, zapravo, predvideo. To će veme koje dolazi pokazati – kaže naša legendarna glumica Ceca Bojković.

Siniša Pavić preminuo je u 92. godini u svojoj kući u Vlasotincu, potvrđeno je danas medijima, bio je najplodotvorniji TV autor u bivšoj Jugoslaviji. Pisao je scenarije za najpopularnije serije koje su beležile rekordnu gledanost i u decenijama kada su reprizorane – „Pozorište u kući“, „Vruć vetar“,„Otpisani“, „Bolji život“, „Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Stižu dolari“, „Bela lađa“…

Pavić je napisao četrnaest istorijskih TV drama: “Poslednji čin”, “Vreme zločina”, “Čovek koji je bombardovao Beograd”, “Misija majora Atertona“…, kao i dramske serije “Španac”, “Banjica”…  Na velikom platnu je debitovao 1968, kada je po njegovom romanu „Višnja na Tašmajdanu“ snimljen istoimeni film, tu su i „Čudo neviđeno“ u režiji Živka Nikolića, nagrađeno Srebrnom arenom u Puli, „Tesna koža“ i „Laf u srcu“. koji su ušli u istoriju kao najgledaniji filmovi u našim bioskopima.

Poslednja serija koju je snimio, „Junaci našeg doba“, premijerno je emitovana od 2019. do 2021, a na raznim televizijama i dalje se repriziraju neka od njegovih najboljih ostvarenja.

Saučešće ministra kulture Nikole Selakovića 

Ministar kulture Nikola Selaković uputio je telegram saučešća povodom smrti scenariste Siniše Pavića:

„Sa velikom tugom primio sam vest da nas je napustio proslavljeni scenarista Siniša Pavić, velikan književne i dramske scene naše zemlje, ličnost čija dela su obeležila odrastanje brojnih generacija. Kao što je kroz profesionalnu karijeru pravo zamenio književnim stvaralaštvom, tako je maestralno uspevao da kritičku misao na duhovit način pretoči u umetnost.

Porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima lika i dela Siniše Pavića upućujem iskreno saučešće. Živeće večno svojim svevremenskim delima ali i u srcima svih nas koji smo imali sreću da budemo njegov savremenici“, saopštio je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari