Sindikati Narodnog pozorišta u Beogradu podržali zaposlene u prosveti: Čega je potrebno da se odreknemo - obrazovanja, kulture? 1foto: Radule Perišić/ATAImages

Sindikati Narodnog pozorišta u Beogradu saoštili su da  podržavaju  zaposlene u prosveti i  da se priključuju  njihovoj borbi za pristojnije uslove rada.

U saopštenju oni ističu „da plata nikada nije bila „bogata“!“ a da su nekad postojala zlatna vremena.

„Postojala su ta zlatna vremena, kada su zaposleni u prosveti, zdravstvu i kulturi bili cenjeni, odnosno dobra cena rada koja im je omogućavala dostojanstven život. Danas su plate u navedenim sektorima i na republičkom i na lokalnom nivou ispod zadovoljenja osnovnih potreba, potrošačke korpe.

Kao što ni u prosveti ,obustavi rada u borbi za bolje uslove neće biti priključeni samo članovi sindikata već zaposleni pojedinci koji pripadaju toj grani, ista je situacija i u kulturi“, navodi se u saopštenju Sindikata Narodnog pozorišta u Beogradu.

U njemu se skreće pažnja i na to da rast cena, nije praćen rastom plata iako j to jedina i prava mernica.

„Ne treba zaboraviti da smo od 2013. do 2017. godine bili uskraćeni za 10 % dotadašnje osnovne plate i ne samo navedene grane, već svi zaposleni u javnim preduzećima. A onda kada je ta „magična mera“ ukinuta , povećanje plata nije pratilo troškove iole pristojnog života.

Vrlo često, kada se zaposleni u kulturi oglase po pitanju malih zarada, može se čuti kao kontra argument predstavnika vlasti, kako primera radi glumci toliko snimaju i zarađuju. Da, na dodatne poslove idu i profesori da daju privatne časove. Da li je normalno da sa osnovnom platom jedva da možeš da preživiš i da smo prinuđeni iz svih sektora da radimo još više dodatnih poslova? Da li su se ti isti ikada zapitali da navedena snimanja ili dodatni zadaci traju nekada i po 12h? Čega je potrebno da se odreknemo? Obrazovanja, kulture? Šta svaku državu čini prepoznatljivom, pitaju ujedinjeni Sindikati Narodnog pozorišta u Beogradu.

Oni mole nadležne da se vrate osnovi onoga što se učilo  na samom početku školovanja.

„Čitaj kao što je napisano“! Čitajte kako je i napisano, bez istraživanja i optuživanja o nekakvim zaverama, poručili su Sindikati narodnog pozorišta u Beogradu – SINGLUS, NP Sindikat muzičkih umetnika, Sindikat baletskih igrača, Sindikat operskih umetnika, UGZ Nezavisnost, Sindikat Sloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari