“Čehovljeva soba” otvara ovogodišnji Festival “Joakim Vujić” u Zaječaru 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U zaječarskom pozorištu je održana sednica Predsedništva zajednice profesionalnih pozorišta Srbije na kojoj je usvojen izveštaj selektora 59. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”,  i određen stručni žiri i saradnici ovog festivala, koji će u Zaječaru biti održan od 8. do 15. maja.

Na ovom prestižnom festivalu učestvovaće sedam predstava.

„Čehovljeva soba“, sezona prva (devet malih priča), prema pričama Antona Pavloviča Čehova, režija Nikola Zavišić, Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović” Zaječar, koja će otvoriti festival.

Zatim, „Čudo u Šarganu“, „San o zavičaju Ivana Velisavljevića“, „Ona koja raspušta vojske“, „Mesec (dana) na selu“,  „4 ZIDA ili tragikomedija o karantinu Bojana Tasića“, „Terapija“, a u čast nagrađenih biće odigrana predstava „Uobraženi bolesnik“ Molijera.

U obrazloženuje selektora Gorana Ibrajtera se ističe da je nakon odgledanih 28 predstava 15 pozorišta, članova Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, prva konstatacija da je produkcija svedena gotovo na minimum.

„No, i tako smanjena produkcija donela je žanrovsku, tematsku i poetičku raznorodnost. Takođe, vremenski raspon insceniranih tekstualnih predložaka kreće se od antike, preko klasika, poput Molijera ili Čehova, do savremenih autora. Raznovrsnost je prisutna i u rediteljskim postupcima, pa se viđene predstave kreću u rasponu od klasičnih postavki do onih koje imaju sve odlike istinskog eksperimenta”, kazao je on.

Na sednici, kojom je predsedavao Spasoje Ž. Milovanović, predsednik Zajednice, izabran je i žiri 59. festivala profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” u čijem sastavu će biti: Miloš Latinović, Mladen Knežević i Milica Bajić Đurov.

Moderator okruglog stola biće Tanja Nježić, kritičari festivala: Jelena Popović i Igor Burić, a urednik biltena Biljana Glišić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari