Reke mladih ljudi „tumaraju“ gradom, živo razgovarajući što na srpskom, što na stranim jezicima od kojih se neki dobro razumeju, dok neki zvuče potpuno nepoznato. Pojedini među njima fotografišu spomenik Šabanu Bajramoviću. Džez muziciranje čuje se na više strana u širem centru grada i u svako doba dana i noći. Po gradskim ćoškovima sviraju mladi muzičari na svoju ruku i „za svoj groš“.


Ovo je jedna od ilustracija Internacionalnog džez festivala Nišvil 2012. Festival traje od 14. do 19. avgusta i na njemu nastupa više od 500 džez muzičara iz zemlje i sveta, koji izvode 80 koncerata na desetak stejdževa u Nišu, ali i Pirotu, Vranju, Leskovcu i Beogradu (Surčinu), gde se Nišvil „izvozi“. Festival je zvanično otvoren preksinoć, kada su na Mejn stejdžu i Tvrđavi dodeljene nagrade laureatima.

Nagrada za životno delo uručena je Milivoju Mići Markoviću, klarinetisti, saksofonisti, kompozitoru, aranžeru, publicisti i dugogodišnjem uredniku Radio-televizije Beograd i PGP-a RTB-a. Primajući je iz ruku gradonačelnika Niša Zorana Perišića – obučenog u majicu sa znakom Nišvila, Marković je skromno zaključio da je za dobijanje ovakve nagrade ispunio sva tri uslova: ima puno godina, nešto je uradio i neko je to primetio. Mrkovićev izlazak na stejdž najavila je njegova najpopularnija kompozicija iz domaće serije „Otpisani“.

Bendu Osibisa (Gana/ Velika Britanija), inače pionirima world music pravca, dodeljena je nagrada „Šaban Bajramović“ za fuziju džeza sa ostalim muzičkim pravcima. Nagradu je uručio književnik Dejan Stojiljković, autor bestselera „Konstantinovo raskršće“, koji u tom romanu pominje i Bajramovića. Nagrada „Car Konstantin“ za poseban doprinos džezu uručena je Žan Lik Pontiju (Jean Luc Ponty), francuskom violinisti i jednom od značajnijih svetskih džez muzičara od šezdesetih naovamo.“Konstantina“ mu je uručio mlađani Đorđe Hartl, član niškog benda Džezbuka (JazzbookA), čije je formiranje inicirao direktor Nišvila Ivan Blagojević.

– Bio sam već na studijama violine u Parizu kada sam poželeo da sviram na igrankama. Razlog je bio jednostavan: želeo sam da se dopadnem devojkama. Tada o džezu zaista ništa nisam znao. Mogu vam reći da sam u međuvremenu puno naučio o džezu, a i upoznao sam mnogo devojaka – rekao je Žan Lik Ponti.

Na otvaranju festivala nastupili su osim Osibise, Jean Luc Ponty-a i JazzbookA i Lydian Sound Orchestra (Italija), Jon Cowherd Mercy Project (Cowherd, John Patitucci, Brian Blade i Steve Cardenas i Cowherd) i Alexandre Cunha Quintet (Brazil). Sinoć je takođe mogla da se čuje plejada džez muzičara iz čitavog sveta- Pedjazz (Srbija), EF Septet (Turska), Brussels Jazz Orchestra ft. Maria Joao & David Linx (Belgija), Jazzex (Ukrajina), Jamaaladeen Tacuma and Joe Bowie Funk Expirience (USA) i Nema problema (Italija).

I za večeras (subota) na Mejn stejdžu predviđen je bogat program, nastupi bendova: Naked (Srbija), Adrian Gaspar trio with guests: Gabriel Rosati & Lucian Nagy (Austrija/ Brazil/ Rumunija)), Amir Gwirtzman ft. Yaron & Eden Bahar (Izrael), Opus 5 (USA), Lolo Meier Quartet (Holandija), Toni Kitanovski & Cherkezi ft. Oscar Salas (Makao/Kuba) i Ras Abraham & Irie Vibes (Jamajka). Festival će sutra (nedelja) zatvoriti bendovi Lepi Jova (Srbija), Sentimental Swingers (Bugarska), Anders Bergcrantz Quartet (Švedska), Get the blessing (Velika Britanija), The Brand New Heavies (Velika Britanija) i Eyot (Srbija). Sudeći po dosadašnjoj poseti Mejn stejdžu, organizatori smatraju da nije nemoguće da ovogodišnji broj posetilaca i premaši 100.000, što je „oficijelna cifra“ festivala.

Nišvil je, inače, počeo da se zahuktava u utorak 14. avgusta, na besplatnom River stejdžu, na Nišavskom keju, pored spomenika Bajramoviću, kralja romske muzike koga je američki magazin Tajm svojevremeno proglasio za jednog od najboljih bluz pevača na svetu. Na dvodnevnom River stejdžu „Šabanovi prijatelji“ muzicirali su njemu u čast, izvodeći neke od 700 pesama koje je ostavio za sobom. Na izrazito zadovoljstvo publike, prvo veče nastupili su Alexandre Cunha i Šaban Bajramović International tribute band (Srbija), a drugo – My People (Srbija), Orkestar Bobana i Marka Markovića (Srbija) i Nema problema. Ovaj „festival u festivalu“ obeležio je, ipak, nastup Dada Topića & Time After Time (Hrvatska/Srbija), koji je trajao znatno duže od najavljenog, a završio „totalnim merakom“ uz pesmu „Geljan dade“.

– Kad neko kaze Luis Armstrong ili Rej Čarls, ja pomislim – Šaban Bajramović. On je veliki interpretator koji je iza sebe ostavio jedan vrlo prepoznatljiv interpretatorski stil, neponovljiv i jedinstven u svetu. Pošto nešto malo znam i o njegovom ličnom životu, znam da ima živopisnu biografiju. On je čovek koji se rodio za muziku i za sobom ostavio muziku – kaže Dado Topić.

Osim na Mejn i River stejdžu, džezeri nastupaju i na Matine i Open stejdžu, u centru Niša, i preko dana i uveče, na zadovoljstvo prolaznika, koji besplatno uživaju u njihovim muziciranju. Pravi džem sešn odvija se, međutim, iza ponoći u dvorištu Banovine, gde muzičari neumorno „improvizuju“ sve do jutra. Još jednom dokazuju da Nišvil nije običan festival već hepening koji traje 24 časa dnevno.

VIP i oko njega

Dok je lider LDP-a Čedomir Jovanović „uhvaćen“ u Guči, na Nišvilu je primećen član Predsedništva te stranke Nenad Prokić.

– Nišvil je izuzetno značajan i za Niš i za Srbiju i oni bi trebalo pažljivo da ga neguju i čuvaju – kazao je Prokić. Osim njega u VIP loži primećeni su i bivši premijer Zoran Živković, pojedini većnici nove gradske vlasti, predsednik centralne niške opštine Medijana Nebojša Krstić, predstavnici donatora i sponzora…

Budućnost srpskog džeza

Ovogodišnji Nišvil otvorio je niški bend Džezbuka (JazzbookA), koji je i odsvirao muziku iz „Otpisanih“ pred dodelu nagrade za životno delu Mići Markoviću. To je najmlađi džez bend u Srbiji, a njegovi članovi Vlada, Janko, Luka, Nemanja, Đorđe i Mladen „stari“ su između 14 i 18 godina. Prvi put su nastupili na Nišvilu 2010. godine. Pre toga prošli su vorkšopove Nišvila, na kojima svake godine „predaju“ svetska džez imena, a direktor Nišvila Blagojević „poslao“ ih je i na master klas na Novom bugarskom univerzitetu u Sofiji. Na Jazzzin festivalu mladih bendova u Novom Sadu 2011, Džezbuka je proglašen najboljim bendom, iako je bio ubedljivo najmlađi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari