Ćerka Katrin Denev i Marčela Mastrojanija voditeljka Kanskog festivala : "Ona je oličenje hrabrosti" 1Foto : Loic VENANCE / AFP / Profimedia

Glumica  Kjara Mastrojani biće domaćin ceremonije otvaranja i zatvaranja ovogodišnjeg 76. Kanskog filmskog festivala, u čijoj zvaničnoj selekciji je ove godine italijanska kinematografija u prvom planu, piše Index. hr

Ćerka glumačkih legendi, francuske glumice Katarin Denev i italijanskog glumca Marčelo Mastrojanija predvodiće ceremoniju otvaranja 16. maja, kao i ceremoniju zatvaranja 27. maja, saopštili su organizatori.

Prošle godine ta dužnost pripala je glumici Virdžiniji Efiri.

Redovni posetilac Kanskog filmskog festivala i ključna ličnost francuske autorske kinematografije, glumica je 2019. godine osvojila nagradu u pratećem programu pod nazivom  „Izvestan pogled “ („Un Certain Regard”) za ulogu u Chambre 212 Kristofa Onorea, jedanaest godina nakon što je bila u sastavu  žirija za izbor igranih filmova u konkurenciji.

„Ona je oličenje elegancije, hrabrosti i inteligencije u kinematografiji otvorenoj za ceo svet“, ističu u saopštenju Brut i France TV, zvanični partneri festivala, koji će ceremoniju prenositi uživo.

Festival će se održati od 16. do 27. maja

U četvrtak su saopštena imena filmova iz zvanične selekcije festivala.

Najzastupljenija su ostvarenja italijanske kinematografije sa tri u konkurenciji: Towards a radiant future Nannija Morettija, The kidnapping Marca Bellocchija i The chimera Alice Rohrwacher.

Pet nedelja pre početka takmičenja za prestižnu Zlatnu palmu, organizatori festivala trebalo bi da prošire spisak filmova u konkurenciji, ali i otkriju sastav žirija. Za sada je poznat samo njen predsednik, švedski reditelj Ruben Ostlund, prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme za film Trougao tuge.

Filmski festival u Kanu je dugo bio jedna od najuspešnijih kombinacija filma, televizije i glamura.

Prvi put je održan 1946. godine, a najprestižnija nagrada festivala je Zlatna palma koja se dodeljuje za najbolji film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari