Čestitke Novom Sadu stižu sa svih strana 1Foto: wikipedia

Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navračič izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da po prvi put prestonica evropske kulture dolazi iz zemlje kandidata za članstvo u EU, a njegova izjava objavljena je na zvaničnom sajtu Evropske komisije.

Podsetimo, u četvrtak uveče je u Briselu, u ime ekspertskog tima kojeg su činili nezavisni stručnjaci, Stiv Grin objavio da je upravo Novi Sad odabran da bude prvi grad koji će biti evropska prestonica kulture od zemalja koje su kandidati za članstvo u Evropskoj uniji.

Po rečima Navračiča, otvaranje ovog prestižnog evropskog programa za zemlje koje žele da postanu punopravne članice Unije predstavlja put za njihovo približavanje i jačanje kulturnih veza sa Evropskom unijom. Uputivši čestitke Novom Sadu na uspešnoj kandidaturi, on je izneo uverenje da će to posetiocima iz Evrope i sveta omogušiti da otkriju ovaj grad i njegovo kulturno bogatstvo, uoče raznolikost evropskih kultura, kao i naše zajedničke vrednosti.

„Siguran sam da će ova titula Novom Sadu doneti značajnu dugoročnu korist u oblasti kulture, ekonomije i društva, kao što je to bio slučaj sa prethodnim evropskim prestonicama kulture”, poručio je on.

Inače, od kada je u decembru prošle godine bilo poznato da su u finale izabrana dva grada: Herceg Novi i Novi Sad, na čelo tima finalne pripreme za kandidaturu je na poziv gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića došao Nemanja Milenković, istoričar po struci, inače predsednik Exit fondacije. Kao predsednik Organizacionog odbora kandidature Novog Sada za EPK 2021, za samo nekoliko meseci je uspeo, zajedno sa svojim timom, da Novi Sad dobije punu podršku sva tri nivoa vlasti koja je i bila neophodna za dobijanje titule. Usvojena je i Strategija razvoja kulture za period od narednih deset godina, pokrenuti zvanični razgovori između aktera nezavisne kulture scene i Gradske uprave za kulturu, urađeni brojni projekti kako bi što više građana Novog Sada i sami učestvovali u procesu kandidature. Oformljen je i Umetnički savet na čije čelo dolazi pijanistkinja Rita Kinka, svojevremeno proglašena za Ženu Evrope. U samom finišu, na svakom koraku se osećala veća i šira podrška javnosti. Više od 40 poznatih umetnika je lično podržalo kandidaturu Novog Sada, pored ostalih i čuvena kompozitorka, Novosađanka koja živi u Njujorku, Aleksandra Vrebalov.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije poslalo je poruku podrške dva dana uoči finalnog izbora u Briselu: „Imajući u vidu da je Novi Sad multikulturalna, multietnička i multikonfesionalna sredina, što je potvr|eno kao model za budućnost i stožer evropskih vrednosti, svi relevantni državni organi, institucije i zvaničnici Republike Srbije daju podršku ovoj kandidaturi. Novi Sad poseduje značajan kulturni kapacitet ne samo za region, već i za celu Evropu.“ Izbor Novog Sada od izuzetnog je značaja posebno sa stanovišta pristupnih pregovora o članstvu Republike Srbije u Evropskoj uniji i otvaranja ključnih pregovaračkih poglavlja.

Delegacija koja je u Briselu prezentovala kandidaturu predvo|ena Milenkovi}em i gradonačelnikom Vučevićem, vratila se iz Brisela noćas, a za sutra su u 13 sati zakazali konferenciju za novinare u svečanim salonima na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Milenković: Hvala Novosađanima!

„Hvala svima, a pre svega našim Novosa|anima koji su nas podržavali, kritikovali, savetovali i navijali! Novi Sad je oduvek bio evropska prestonica kulture, a sada je u Briselu to i potvr|eno! U narednom periodu nas sve očekuje puno posla kako bismo naš grad učinili boljim mestom za život. Računamo na vas!”, poručio je nakon proglašenja pobednika Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora EPK 2021.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari