Koncert renomiranog džez muzičara, bubnjara Lazara Tošića, povodom četrdeset godina njegove umetničke karijere, sa gostima i prijateljima, biće održan 22. januara na Kolarcu od 20 sati, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u galeriji New Moment. Koncert se sastoji iz dva dela – prvi je sa kvintetom koji je Tošić osnovao pre 20 godina i taj jubilej obeležava se podnaslovom Free at Last, a drugi je sa Big Bendom, velikim džez orkestrom RTS u kome je Tošić svirao, a koji takođe slavi jubilej – 60 godina postojanja.

Koncert renomiranog džez muzičara, bubnjara Lazara Tošića, povodom četrdeset godina njegove umetničke karijere, sa gostima i prijateljima, biće održan 22. januara na Kolarcu od 20 sati, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u galeriji New Moment. Koncert se sastoji iz dva dela – prvi je sa kvintetom koji je Tošić osnovao pre 20 godina i taj jubilej obeležava se podnaslovom Free at Last, a drugi je sa Big Bendom, velikim džez orkestrom RTS u kome je Tošić svirao, a koji takođe slavi jubilej – 60 godina postojanja. Pored stalnih Tošićevih saradnika kao što je Fredi Stanisavljevć, gosti na koncertu su: Mića Marković, Miša Blam, Miloš Krstić, Vasil Hadžimanov i Hana Vučičević, a dirigent je Ivan Ilić, inače i dirigent Big Benda.
„Sa bubnjarima nikad ne znate šta će vas strefiti, oni su sticaj okolnosti bez kojih ne možemo“, duhovito je primetio Blam govoreći o radu svog kolege i prijatelja Tošića. „Imao sam sreću sa Lazarem tri decenije, jer nikad nije bilo problema u ritmici i čuvenog sukoba basiste i bubnjara, a misliti i bubnjati dve su različite stvari, to uvek govorim“, dodao je Blam.
Sam Tošić i nema neko mišljenje o jubilejima. Za njega je, kako je rekao, nešto crno ili belo, ako je dobro ne treba mu jubilej. Od svih džez muzičara sa kojima je svirao (a bilo ih je mnogo i to čuvenih: Li Konic, Erni Vilkins, Keni Dru, Klark Teri, Duško Gojković, Džon Hendriks, Adi Heris, Alvin Kvin – sa kojim je pre više od dvadeset godina svirao na Kolarčevom narodnom univerzitetu koncert za dva bubnja, Henk Mobli, Džoni Grifin, Di Di Mek Nil – žao mu je samo što to nije stigao da uradi sa Majlsom Dejvisom).
Ovom prilikom povela se i neizbežna priča o položaju džeza danas kod nas pa je Blam u vezi sa tim primetio da džez podrazumeva gajenje publike, ali isto tako, nažalost, zavisi od prostačkog ličnog afiniteta onih koji odlučuju o tome kakva će se muzika slušati javno. Sa druge strane, dodao je on, situacija u našoj zemlji po ovom pitanju posebna je i u pozitivnom svetlu, i to u svetu, jer jedino kod nas džez postoji u zakonskim okvirima unutar školskog sistema.
Koncert na Kolarcu, prema rečima Ivana Ilića, pokazaće širok spektar Tošićevih mogućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari