Četiri nagrade predstavi "Edip", dve posthumne nagrade Jagošu Markoviću i trijumf njegove "Ćelave pevačice": Završen 29. Festival malih scena u Rijeci 1Foto promo Nebojša Babić

Predstava „Edip“ po Sofoklu, u režiji Vita Taufera, produkcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta koja je prikazana na zatvaranju 29. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, osvojila je četiri nagrade na ovoj prestižnoj manifestaciji, a sa šest priznanja trijumfovala je „Ćelava pevačica“ Jagoša Markovića, produkcija Centra za kulturu Tivat.

Prema odluci stručnog žirija u kome su bili Helena Buljan, dramska umetnica iz Zagreba, Bojan Munjin, pozorišni kritičar i Katerina Kocevska, dramska umetnica iz Skoplja, „Edip“ je dobio Nagradu „Nenad Šegvić“ za najbolju predstavu u celini, „ponajprije sjajnom glumačkom igrom koja uzbudljivo spaja dramu modernog doba i tragediju antičkog svijeta“, kako je istaknuto u obrazloženju žirija.

Nagrada „Veljko Maričić“ za glavnu mušku ulogu pripala je Milanu Mariću za ulogu Edipa, „koji je na moderan način i voluminozne energije odigrao tragičan lik iz strarogrčke literature“. Nagradu „Nenad Šegvić“ za najboljeg mladog glumca/glumicu osvojio je Joakim Tasić za lik glasnika iz dvora u ovoj predstavi. Prema mišljenju žirija, „Tasić je minucioznom ikoncentriranom igrom, minimalnim sredstvima gotovo dirljivo na scenu donio lik svjedoka jedne velike tragedije“.

U konkurenciji osam ostvarenja iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Austrije i BiH, koja su prikazana na ovogodišnjem festivalu u Rijeci, Nagrada za najbolju režiju „Anđelko Štimac“ posthumno je dodeljena Jagošu Markoviću za predstavu „Ćelava pevačica“, produkciju Centra za kulturu Tivat.

„Marković je na ingeniozan način spojio teatar apsurda, svet malih ljudi sa Mediterana i univerzalne ljudske slabosti“, istakao je žiri, koji je rano preminulom reditelju, jednom od najznačajnijih u regionu, dodelio i Nagradu „Darko Gašparović“ za najbolju dramaturgiju, za adaptaciju ovog remek dela Ežena Joneska.

„Ćelava pevačica“ Jagoša Markovića trijumfovala je u još dve kategorije: za najbolju glavnu žensku ulogu, lik gospođe Borio Olgi Odanović pripala je Nagrada „Veljko Maričić“, koja je „vhunskim glumačkim artizmom na scenu donela lik žene između crnohumorne i monstruozne pojave“, obrazložio je žiri. Za najbolju kostimografiju Nagradu „Ružica Nenadović Sokolić“ ponela je Marija Marković Milojev za kostime u „Ćelavoj pevačici“.

Pored četiri priznanja stručnog žirija, „Ćelava pevačica“ Jagoša Markovića osvojila je i nagradu riječkog Novog lista za najbolju predstavu.

Za najbolju scenografiju nagrađen je Branko Hojnik za predstavu „Djeca“ u režiji Nine Šorak, a ova produkcija Drame Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana dobila je i Nagradu „Veljko Maričić“ za najbolji dizajn svetla.

O Nagradi publike „Dalibor Foretić“ odlučila je publika izjašnjavanjem na ulaznicama kao glasačkim listićima, a ove godine su čak tri predstave dobile istu ocenu, 4,81, koja im je donela ovo priznanje: „Edip“, „Ćelava pevačica“ i „Gidionov čvor“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari