Četvrta sezona pozorišta Teatrijum 1Foto: M.A./ATAImages

Veliko otvaranje četvrte sezone pozorišta Teatrijum zakazano je za 30. jun u 21 čas, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja.

Okupljenima su se obratili Tihomir Stanić, naš proslavljeni dramski umetnik i jedan od osnivača pozorišta, Dejan Filipović, prorektor Univerziteta u Beogradu , Aleksandar Kavčić, profesor ispred Fondacije Alek Kavčić, koja podržava scenu za decu i Vladimir Jelenković, jedan od članova benda ,,Teatrijum” koji će otvoriti ovogodišnju sezonu.

Tokom jula i avgusta, publiku očekuje raznovrstan repertoar, čak 80 predstava i nekoliko premijera. Iz produkcije pozorišta Teatrijum stižu nam premijere predstava ,,Mušica” i ,,Zoološka priča”, rađena u koprodukciji sa CEBEF-om.

Pored umetničkih akademija, kojima će početi sezona, u Teatrijum-u će izvoditi, pored sopstvenih produkcija, i predstave u produkciji Teatara Vuk, Ferzeng produkcije, Teatar Balkan Novi Pokret, Jugoart i mnogih drugih.

,,Posebno sam ponosan na činjenicu da ćemo, i ove godine od 1. do 6. jula, uz podršku CEBEF-a, realizovati program ,,Prvaci“. To će biti prilika da studenti akademija umetnosti iz Srbije izvedu ispit prve godine glume. Ulaz na te predstave će biti besplatan za sve“, naglasio je Tihomir Stanić.

,,Kada jednog dana budu prvaci u nekim pozorištima, nadam se da će im goreti ta želja i strast da se na ovom mestu održava pozorište.” istakao je Stanić .

U okviru programa predstaviće se studenti raznih akademija u zemlji, uključujući i studente Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Dejan Filipović pozdravio je prisutne, istakavši da mu je posebno drago da je atrijum Rektorata postao prepoznatljivo mesto za umetnička dešavanja, što je posebno važno za studente umetnosti i neafirmisane mlade pozorišne umetnike.

,,Raduje nas nastavak Teatrijuma, pogotovo zato što je Rektorat je prepoznao pozorište Teatrijum kao jednu odličnu ideju, jer nam je cillj da pre svega odžimo ovaj prostor Kapetan Mišinog zdanja, pošto mislim da je ovo dvorište jedno od najlepših u našem gradu. Takođe nam je bitno da obogatimo kulturni život Beograda tokom letnjih meseci.” izjavio je profesor Filipović.

Već treću godinu, uz pomoć Fondacije Alek Kavčić, vikendima će se izvoditi besplatne predstave za decu i za roditelje. Profesor Aleksandar Kavčić naglasio da je misija Fondacije podrška obrazovanju i nauci.

“Naš cilj je da obrazovanje bude dostopno svima, zato se trudimo da svim đacima i nastavnicima obebedimo besplatne udžbenike, a kultura je deo obrazovanja. Deci treba od malih nogu stvariti naviku da se ka kulturi ide, da se ne čeka da ona dođe na ekran ili telefon. Posetioci scene za decu Teatrijuma, svakog vikenda u 11 časova, tokom jula i avgusta, biće u prilici da vide 17 predstava među kojima i dve premijere. Mlada publika će moći da stekne osnovno znanje o pozorišnom bontonu, ali i da učestvuje u izvlačenju vrednih nagrada na kraju ove letnje sezone”, istakao je profesor Kavčić.

Vladimir Jelenković najavio je nastup benda ,,Teatrijum” prilikom otvaranja nove sezone, pozivajući publiku da dođe u Teatrijum 30. juna.

,,Čast nam je što imamo priliku da otvorimo sezonu pozorišta Teatrijum i da vas podsetimo na pesme 60ih i 70ih godina, uz koje smo mi odrastali.

Članovi benda ,,Teatrijum” su Vili Brajović, Dušan Vujović, Vladimir Taušanović, Željko Jovanović, Duda Bezuha i Vladimir Jelenković.

Kao i prethodnih sezona, publika će moći da uživa u predstavama svake večeri, od 21h, u dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja. Cena ulazinca je 1200 dinara, dok je cena za studente i penzionere 900 dinara.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni pozorišta koja počinje sa radom 30. juna u 19 sati, putem sajta teatrijum.rs, ili na sajtu Ticket servisa.

Predstave za decu će se igrati subotom i nedeljom od 11 časova, a ulaz je slobodan.

Kompletan repertoar možete pogledati na zvaničnom sajtu Teatrijuma, teatrijum.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari