Četvrti festival “Teatar na raskršću” u Nišu: U konkurenciji je šest predstava sa “balkanskog kulturnog prostora” 1Teatar na raskršću (arhiva): Foto sajt grada Niša

Četvrti međunarodni pozorišni festival “Teatar na raskršću” biće održan u Nišu od 4. do 10. septembra, saopštilo je Narodno pozorište u ovom gradu, koje je organizator.

Selektor ovog festivala drame i pozorišta sa balkanskog kulturnog prostora Spasoje Ž. Milovanović, inače direktor Narodnog pozorišta, odabrao je šest predstava za glavni takmičarski program.

“Festival ‘Teatar na raskršću’ ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti kulturni prostor, afirmaciju države Srbije i grada Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti balkanskog kulturnog prostora, kao i razmenu ideja i pozorišnih praksi”, navodi organizator.

Četvrti festival “Teatar na raskršću” u Nišu: U konkurenciji je šest predstava sa “balkanskog kulturnog prostora” 2
Foto: Narodno pozorište Niš

U takmičarskom programu biće odigrana predstava beogradskog Nrodnog pozorišta „Magbet“ Vilijama Šekspira u režiji Jagoša Markovića u kojoj glavne uloge igraju Nebojša Dugalić i Nataša Ninković. Predstava će se igrati u ponedeljak 4. septembra.

Druge večeri na repertoaru će biti predstava „Škrtac“, prema drami „Tvrdica“ Žan Baptista Poklena Molijera, rediteljke Dore Ružđak Podolski, u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba (Hrvatska).

Publika će u sredu 6. septembra moći da pogleda predstavu niškog Narodnog pozorišta „Noćna frajla“ Aleksandra Popovića u režiji Branislava Mićunovića.

Predstava „Gospođica“ prema noveli Ive Andrića, u režiji Đurđe Tešić i dramatizaciji glumice Vanje Ejdus, a u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke (Bosna i Hercegovina), igraće se u četrtak 7. septembra.

„Pokojnik“ Branislava Nušića, čiju režiju potpisuje Egon Savin, a glumački ansambl čine glumci iz Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat (Crna Gora) publika će moći da vidi 8. septembra.

U subotu 9. septembra na repertoaru je drama „Lepa Vida“ Staše Prah, u režiji Marjana Nećaka, koja je koprodukcija Gledališča Koper – Teatra Kapodistrija (Slovenija) i Slovenskog stalnog gledališča iz Trsta (Italija).

Na zatvaranju festivala, u nedelju 10. avgusta, publika će moći premijerno da pogleda predstavu „Dekameron“ Đovanija Bokača, makedonskog reditelja Dejana Projkovskog, nastalu u koprodukciji JU Gradskog pozorišta Podgorica, Kulturnog centra Bar- Festivala Barski ljetopis (Crna Gora) i Narodnog pozorišta Niš.

Predstava nije u zvaničnoj konkurenciji i biće odigrana u čast nagrađenih.

Te večeri biće dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, originalnu scensku muziku, scenski pokret, kao i specijalna nagrada festivala.

Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara.

Saopšteno je da će pored zvaničnog biti organizovan i “bogat” prateći program koji obuhvata razgovore o predstavama, tribine i promocije knjiga.

Od ove godine, Festival ima status manifestacije u oblasti kulture od značaja za grad Niš.

Ko odlučuje o festivalu i nagradama?

U Programskom savetu “Teatra na raskršću” su Duško Ljuština, menadžer u kulturi (Zagreb, Hrvatska), Vasilka Bumbarova, teatrološkinja (Sofija, Bugarska), Dejan Lilić, prvak drame (Skoplje, Severna Makedonija), Miloš Latinović, dramski pisac i književnik (Beograd, Srbija), dr Miroslav Radonjić, teatrolog (Novi Sad, Srbija), gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i direktor niškog Narodnog pozorišta i teatrolog Milovanović, koji je i direktor festivala.

Stručni žiri Festivala čine Nenad Novaković, ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi (BiH), Irena Šarović, balerina, koreograf i diplomirani dramaturg (Srbija), Vasil Vasilev, reditelj i upravnik Nacionalnog teatra “Ivan Vazov” u Sofiji (Bugarska), Milica Bajić Đurov, scenograf i kostimograf (Srbija) i Dušan Kovačević, glumac i umetnički direktor JU Gradskog pozorišta u Podgorici (Crna Gora).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari