Irački rat se vratio u Kan, uz Šona Pena i Naomi Vots koji imaju glavne uloge u trileru „Fair Game“ – istinitoj priči o CIA agentu kojeg je izdala Bušova administracija. Film reditelja Daga Limana („Bornov identitet“) dobio je salve aplauza, mada se moglo čuti i nekoliko „ua!“ na projekciji za novinare.

http://www.youtube.com/v/yi57ISl7rEs&hl=en_US&fs=1&


 Ovo je drugi film ove godine koji se fokusira na kontroverzu u političkom trileru – prvi je bio „Green Zone“ sa Met Dejmonom kao američkim oficirom koji pokušava da pronađe oruđe za masovno uništenje u Iraku.

Irački konflikt je stigao u Kan i u britanskom „Route Irish“ Kena Louča, koji govori o mutnom svetu privatnih preduzimača koji rade u ovoj zemlji, razorenoj ratom. Limanov film, o glamuroznoj špijunki Valeri Plejm (Vots), jedini je američki predstavnik u trci za Zlatnu palmu. Reditelj je rekao da je ovo prvi strani film koji se, delom, snimao i u Iraku – bio je to dvadesetčetvoročasovni „izlet“ uz jaku oružanu pratnju.

Plejmova je došla u Kan, ali zbog jednog drugog filma, projekcije filma „Countdown Zero“ o pretnji nuklearnim oružjem u rukama terorista, gde je intervjuisana kao jedan od eksperata. Tokom 2003. godine ona je radila kao agent za CIA u potrazi za oružjem za masovno uništenje, dok je njen suprug bivši ambasador Džozef Vilson (Šon Pen). On je posetio Niger 2002. godine da bi istražio tvrdnje kako je Irak pokušao da kupi uranijum za nuklearne bombe i godinu dana kasnije napisao članak u Njujork Tajmsu „Šta nisam otkrio u Africi“. Upravo je tako počela istraga o tome kako je Bušova administracija menjala obaveštajne izveštaje kako bi preterivala pretnju od Sadama Huseina.

Srdan Golubović najbolji u Kanu

Pred svetskim producentima na scenarističkim sesijama programa „Atelje“ 63. kanskog festivala, novo filmsko ostvarenje reditelja i producenta Srdana Golubovića dobilo je nagradu za najbolji projekat u Ateljeu, zvaničnom programu za razvoj projekata Kanskog festivala. Scenario za film „Krugovi“ našao se među 15 odabranih iz celog sveta, koji su ove godine bili predstavljeni kao „dela u nastanku“, a žiri su činili direktori Arte televizije i programeri Kanskog filmskog festivala. Program „Atelje“ pokrenut je 2005. godine, kako bi finansijski bili pomognuti režiseri u završavanju svojih projekata. U svom šestom izdanju, „Atelje“ je odabrao 15 projekata iz 15 zemalja. Osim našeg reditelja, u „Ateljeu“ su učestvovali i autori iz Argentine, Bugarske, Kambodže, Francuske, Mađarske, Venecuele, Turske, Irana, Velike Britanije i Japana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari