"Cilj je da Niš bude prestonica kulture, ministar Selaković poslao signal da podrška postoji": Gradonačelnik Dragoslav Pavlović 1Foto: Grad Niš

Gradonačelnik Dragoslav Pavlović kazao je da je cilj Niša da postane prestonica kulture Srbije.

,,Niš mora da dobije novi sjaj. Moramo da brendiramo grad i da idemo zajedno ka cilju da budemo prestonica kulture. Od ministra Nikole Selakovića smo kroz dve posete u samo sedam dana dobili jasan signal da podrška postoji, i na nama je da sada naporno radimo da do tog cilja stignemo“, rekao je Pavlović u razgovoru sa predstavnicima festivala drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“, koji je u ponedeljak otvoren u niškom Narodnom pozorištu.

Nacionalna prestonica kulture je, inače, program Ministarstva kulture.

Prva prestonica kulture bio je Čačak (2023), trenutna prestonica je Užice, a sledeće godine „titulu“ će preuzeti Zrenjanin.

"Cilj je da Niš bude prestonica kulture, ministar Selaković poslao signal da podrška postoji": Gradonačelnik Dragoslav Pavlović 2
Foto: Grad Niš

U razgovoru Pavlovića sa predstavnicima pozorišne umetnosti iz regiona ocenjeno je, takođe, da se „Teatar na raskršću“ u prethodnih pet godina već pozicionirao među balkanskim pozorišnim festivalima i „stekao zavidnu reputaciju i među publikom i u stručnoj javnosti“, te da sada „festival treba podići na viši nivo“.

„Kao jedan od načina za to predloženo je da se termin održavanja festivala vrati na 11. mart, kada je i dan Narodnog pozorišta, kao i da se programski festival koncipira tako da na njemu učestvuju predstave koje su pobedile na nacionalnim i najvećim festivalima u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji ili Hrvatskoj“, rečeno je.

Učesnici razgovora bili su između ostalih direktor „Taetra na rsakršću“ i Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović, kao i članovi Saveta festivala Duško Ljuština, dugogodišnji direktor pozorišta Kerempuh iz Zagreba, Miroslav Radonjić, teatrolog i organizator Sterijinog pozorišta u Novom Sadu i Vasilka Bumbarova, teatrološkinja iz Sofije.

Peti festival „Teatar na raskršću“ održava se od 2. do 8. septembra, a u takmičarskom delu učestvuje šest predstava iz Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Crne Gore i Srbije.

Milovanović je ranije kazao da su pokrovitelji festivala Ministarstvo kulture i Grad Niš, koji ga finansijski podržavaju, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić „titularno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari