cinehillFoto: promo

Nikad brojniji spisak respektabilnih filmadžija okupiće ovogodišnji Cinehill, koji baštini nasleđe Motovun Film Festivala.

Sjajna filmaška reprezentacija okupiće se od 24. do 28. jula i družiti s publikom u planinskom okruženju izletišta Petehovac i okolnim mestima u Gorskom kotaru.

Spisku gostiju ovih se dana pridružila Leticija Doš, filmskom svetu poznata kao nagrađivana glumica, na Cinehill stiže u dvostrukoj ulozi: kao protagonistkinja i rediteljka filma Pas na sudu kojim će biti otvoren ovogodišnji Cinehill.

Cinehill Film Festival: Bogdan Diklić, Džulijan Templ i Nebojša Slijepčević među mnogobrojnim gostima 1
Foto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ova švajcarsko-francuska glumica za predložak je odabrala istiniti bizarni događaj, u kojem je jedan pas završio na stvarnom sudu, jer je ugrizao troje ljudi.

Gorko-slatku komediju u kojoj glumi advokaticu optuženog psa, napravila je, kaže, zbog svoje ljubavi prema psima: „Nemam psa, jer ga ne mogu imati, ali ih obožavam, ta veza čoveka i psa tako je uzajamna.“

Premda je Leticija Doš za svoje ranije uloge nagrađivana prestižnim priznanjima, pod njenim rediteljskim vođstvom visoka nagrada otišla je njenom četvoronožnom partneru.

Uz laude za najbolje filmove, u Kanu se dodjeljuje Pseća palma, koju je ove godine zaslužio talentovani mešanac Kodi, za uverljivu ulogu psa pod udarom zakona.

Upravo zato, posetioci otvaranja Cinehill festivala mogu da na projekciju u bioskopu Sanjkalište povedu i svoje ljubimce, kako bi se ova projekcija pretvorila u slavlje hiljadugodišnjeg prijateljstva čoveka i njegovog najodanijeg pratitelja.

Na Petehovac stiže još jedna sveža kanska Palma: Nebojša Slijepčević, aktuelni dobitnik nagrade za kratki film Čovjek koji nije mogao šutjeti koji će takođe biti prikazan prve večeri.

Ova projekcija biće slavlje najvećeg ovogodišnjeg hrvatskog filmskog uspeha, ali i povratak SlIjepčevića pred publiku ovog festivala, na kojem je 2019. godine imao svetsku premijeru filma Srbenka, za koji je dobio posebno priznanje žirija.

Počasni gost festivala biće i proslavljeni britanski reditelj Džulijen Templ kojem će biti uručena nagrada Maverick za kinematografsku hrabrost i širenje granica filmskog izraza.

Ovaj veteran rok dokumentarizma, koji je već gostovao na motovunskom festivalu, poznat je po brojnim filmovima o muzičarima, a na Cinehillu će biti prikazani njegovi portreti Kita Ričardsa, Džoa Stramera i nedavno preminulog Šejna Mekgovana, kao i film o festivalu Glastonberi.

Cinehill Film Festival: Bogdan Diklić, Džulijan Templ i Nebojša Slijepčević među mnogobrojnim gostima 2
Foto: M.M./ATAImages

Regionalnoj glumačkoj legendi Bogdanu Dikliću biće, pak, uručena nagrada za 50 godina rada, a publika će se malom retrospektivom prisetiti filmova u kojima je igrao.

Naslovi u pratećem programu su Gori vatra, Maratonci trče počasni krug, U raljama života i Nacionalna klasa do 785 ccm.

U skladu s novom planinskom orijentacijom ovog festivala, na Petehovac se penje i Stipe Božić, legendarni alpinista i autor dokumentarnih filmova.

Uz razgovore i druženje s publikom, u programu su i tri projekcije Božićevih filmova, a jedna od njih biće održana na prekrasnoj lokaciji izletišta Golubinjak, veče uoči početka festivala, u utorak, 23. jula.

Na Cinehill stižu gosti iz gotovo svakog filma u glavnom programu, kao i brojni autori kratkometražnih filmova i prijatelji festivala.

Među njima je i Mišel Kabral, brazilska glumica i performerka koja je ostvarila zapaženu ulogu u filmu Betânia prikazanom na festivalu u Berlinu.

S nagradom kritičara FIPRESCI na tom festivalu stiže i Faruk, hibridni dokumentarno-igrani film o 95-godišnjaku koji se opire rušenju stambene zgrade u Istanbulu.

Portretisala ga je njegova kći, rediteljka Asli Özge koja će lično predstaviti film na Petehovcu.

Redateljica Izabela Eklof, čiji je film Slatki život prikazan u Motovunu, ovog puta stiže s impresivnom dramom Kalak, smeštenom na Grenlandu i zasnovanom na autobiografskom hit-romanu Kim Lajn o borbi s traumama seksualnog zlostavljanja u detinjstvu.

Gostima se pridružuje i Đanluka Santoni, reditelj italijansko-hrvatske koprodukcije Denni i Sergio.

U ovoj crnohumornoj drami desetogodišnji Deni smišlja plan kojim bi spasio majku od očevog zlostavljanja angažujući „superubicu“, zapravo sitnog lopova bez pravog iskustva s ubijanjem.

Svoj, u inostranstvu vrlo zapaženi, dugometražni prvenac Tuesday predstaviće Daina Oniunas Pusić, hrvatska nagrađivana spisateljica i rediteljka.

U ovoj nadrealnoj drami o gubitku i pronalaženju otpornosti glavnu ulogu ima Džulija Luj-Drajfus, popularna Ilejne iz serije Seinfeld.

Uz uglednu reprezentaciju filmaša, na Cinehillu će gostovati i omiljeni pisci i spisateljice: Olja Savićević Ivančević, zatim Ante Tomić i Jurica Pavićić s novim romanima, a biće to prilika i za proslavu prestižne nagrade Evropska pesnikinja slobode, dodeljene nedavno Moniki Herceg.

Ovaj festival, poznat po potpuno neformalnoj atmosferi, posetiće i poznata muzička imena kao što su IDEM i Let 3 te brojne poznate osobe iz filmskog, kulturnog i javnog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari