Nemanja PetrićFoto: Privatna arhiva

Umetnik Nemanja Petrić preporučuje knjigu, muziku i film. Pitali smo ga šta čita, sluša i gleda ovih dana. Evo njegovih odgovora.

Čitam:

„Ovaj svet može da bude bolji“- autor: Janis Varufakis, profesor ekonomije, bivši ministar finansija Grčke u vladi A. Ciprasa. Na izuzetno maštovit i slikovit način opisuje socijalnu ekonomiju kroz razgovore sa ćerkom, srednjoškolkom. Ideja je da se zapetljane ekonomske formule i pojmovi prevedu na jednostavan jezik i prilagode svakoj osobi. Čitanje ovog dela omogućava nam jasniji uvid u opšte ekonomsko stanje u svetu, kako i zašto nastaju sukobi izmedju „velikih“ i „malih“ naroda, „naprednih“ i „nenaprednih“ civilizacija, itd.

Slušam:

S obzirom na to da puno vremena provodim u slikarskom ateljeu iz praktičnih razloga slušam radio tj preko neta kombinujem više radio stanica. Moji favoriti su: pančvevački omladinski radio „Omnibus“, makedonski radio „Justmusicradio“ i slovenačka radio stanica „Nula“.

Gledam:

Posle dužeg vremena ponovo sam pogledao izvanrednu rumunsku komediju „12:08 istočno od Bukurešta“. Ovaj višestruko nagrađivani film premijerno je prikazan 2006. Na satiričan, inteligentan način govori o retrospektivi rumunske revolucije iz 1989. godine – pad diktatorskog komunističkog režima. Priča je interesantna jer nosi sličnost sa našim razvojem političkih događaja. Sjajna gluma,  scenario kao i režija  ovog ostvarenja su dokaz da se sa malo novca uz pomoć dobre ideje može napraviti odličan film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari