Čitam/Slušam/Gledam - Predrag Ilić: Istražujem građu arhiva, instituta i institucija kulture vezanu za 20. vek 1Foto; Z. S. M.

 

Pitali smo istoričara Predraga Ilića iz Kragujevca šta čita, sluša i gleda. Evo njegovih odgovora.

Čitam

Građu arhiva, instituta i institucija kulture vezanu za 20. vek. Interesuje me kako je funkcionisao naš državni i lokalni sistem vlasti, odnosno razlika između propisanog i stvarnog funkcionisanja, u Kraljevini Srbiji do Prvog svetskog rata, Kraljevini SHS, a posebno u socijalističkom periodu i u tim dokumentima nailazim na uzroke i korene propasti tih sistema. Što se tiče literature počeo sam u ovim zrelijim godinama ponovo da čitam Andrića, Crnjanskog, Dobricu i Boru Ćosića, Veljka Petrovića.

Slušam

Dobru i žanrovski raznovrsnu muziku koju sam nekada slušao i čije sam ploče i snimke imao i slušao. To je uglavnom rok i džez muzika, mada ne retko i stvari drugih žanrova muzike koji su na mene ostavili poseban utisak (starogradska muzika, pop, pa i neki klasici narodne muzike).

Gledam

Informativni program gledam tek onoliko koliko da budem obavešten. Uglavnom gledam naučni i kulturni program na Drugom programu RTS-a, emisije koje analitički obradjuju neke značajne teme, kao i intervjue sa nekim po meni značajnijim ljudima koji imaju šta da kažu i do čijeg mišljena mi je stalo. Pogledam po neki uglavnom stari i dobri film, a brojne serije koje idu na raznim kanalima uglavnom ne gledam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari