Country For Old Men 1

Zvezda američke džez scene DŽon Skofild otvoriće večeras 19. Pančevo Jazz festival sa svojim novim projektom „Country For Old Men“ koji počinje u 22 sata u Dvorani Kulturnog centra Pančeva.

Pre ovog koncerta, od 20.30 u istom prostoru nastupiće američka pijanistkinja Majra Melford, koja je čitave tri decenije prisutna u samom srcu svetske scene savremenog i avangardnog džeza.

Pod sloganom „Past-Present-Future“, 19. Pančevački džez festival biće održan do 6. novembra. Mešavina prošlosti, sadašnjosti i budućnosti čuće se već na Skofildovom koncertu. NJegovo novi album čiji se naziv igra sa imenom filma braće Koen „No Country For Old Men“ (Nema zemlje za starce), istovremeno je i direktna sugestija za njegov muzički sadržaj. Američki gitarista predstavlja vlastito viđenje kantri muzike u džez aranžmanima. „I’m So Lonsome I Could Cry“ Henka Vilijamsa, „Jolene“ Doli Parton i mnoge druge popularne numere predstavljaju Skofilda u novom žanrovskom okruženju, ali prepoznatljivog i pouzdanog stila u kome je tradicionalna američka muzika oduvek zauzimala važno mesto. Publika u Pančevu imaće prilike da čuje ovaj materijal dok je još „vruć“, budući da je ovo njegova premijerna evropska turneja.

Uz pomenutu Majru Melford, koja će predstaviti svoj projekat „Snowy Egret“, u Pančevu će tokom četiri dana džeza nastupiti i Li Konic, poslednji živi autentični stvaralac džeza pedesetih godina, sa kojim će zajedno svirati i Big bend RTS-a. U sali pančevačkog Kulturnog centra koncert će održati Enriko Rava, sa kojim su sarađivali i kroz čiji sastav su prošli svi bitniji muzičari iz Italije, dok je treće veče festivala rezervisano za nastup muzičara iz Srbije Lazar Tošić kvinteta i gostiju iz Mađarske: Mikloš Lukač i Kalman Balog – „Cimbalomduo“. Naredni dan festivala doneće još domaćeg džez zvuka u izvođenju Pančevca, pijaniste Ivana Aleksijevića, koji će svirati svoje autorske kompozicije. Festival će zatvoriti autentični instrumentalista DŽejms Karter, svojim omiljenim koncertnim programom, koji je mešavina džeza, bluza i soula.

Kao i ranije, Pančevački džez festival nudi edukativne radionice za mlade muzičare, motivacione govore izvođača kao i džem-sešn svirke u foajeu Kulturnog centra.

Ulaznice za prvo veče staju 800 din, a za drugo i četvrto 600 dinara, dok je treće večeri ulaz slobodan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari