Baletski triler „Crni labud“ proglašen je najboljim filmom na dodeli nezavisnih „Spirit“ nagrada, dok je britanska drama „Kraljev govor“ dobila novi „vetar u leđa“ pred dodelu Oskara, osvojivši priznanje za najbolji strani film. „Crni labud“ osvojio je četiri priznanja, između ostalog za režiju i kameru, dok je Natali Portman pripala nagrada za najbolju glumicu.

U kategoriji najboljeg glumca, trijumfovao je Džejms Franko, za nastup u filmu „127 sati“, a najbolja sporedna muška i ženska uloga pripala je Džonu Houksu i Dejl Diki iz filma „Winter’s Bone“. Ovo delo je, inače, imalo najviše „Spirit“ nominacija – sedam. Utešna nagrada pripala je filmu „Deca su dobro“, koji je imao pet nominacija, a trijumfovao je samo u kategoriji scenarija (Lisa Holodenko i Stjuart Blumberg). Za najbolji rediteljski prvenac proglašen je „Get Low“, Arona Šnajdera, dok je Lena Danam nagrađena za prvi scenario („Tiny Furniture“). „Džon Kasavetes“, nagrada za film snimljen za manje od pola miliona dolara, pripala je filmu „Daddy Longlegs“, dok je nagrada „Robert Altman“, kojom se nagrađuju reditelj, direktor kastinga i cela glumačka postava, pripala delu „Please Give“.

Stojeće ovacije za Banksija

Britanski grafiti umetnik, Banksi, trijumfovao je u kategoriji za najbolji dokumentarni film – „Exit Through the Gift Shop“, i dobio stojeće ovacije na ceremoniji. Doduše, nagradu je umesto Benksija primio Tijeri Geti, francuski član filmske postave, tako da je identitet čuvenog strit art umetnika i dalje misterija. „Možda on sedi upravo sada pored vas“, rekao je Geti, nagoveštavajući da je reditelj možda ipak prisutan na ceremoniji. Ova nagrada podgrejala je spekulacije da bi Banksi mogao da trijumfuje i na dodeli Oskara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari