Crnim tragom na belini za sopstvenu dušu 1

Izložba celokupnog crtačkog opusa Ivanke Živković, dugogodišnje profesorke na dve likovne akademije, poznate konzervatorke i restauratorke, biće otvorena sutra uveče od 20 sati u Galeriji Haos u sklopu ciklusa „Stari majstori“ i trajaće do 13. aprila.

Na izložbi će moći da se vide Ivankini crteži nastali u rasponu od skoro šest decenija, koje je ona radila bukvalno za svoju dušu i koji su retko su nikada izlagani. Postavka izložbe je svojevrstan intimni dnevnik skrivenih promišljanja autorke na temu nastanka života, rađanja/nicanja razvoja ploda/cveta, stvaranja neobičnih formi, kroz metamorfoze, kao što su i naše faze života i formiranja ličnosti, te na kraju do usahlih plodova i neminovnog nestanka/iščezavanja. Ivanka svojim crtežima sugeriše efemernost našeg postojanja i skreće pažnju na to, da često svesno, ili pre nesvesno, ne uviđamo vlastitu krhkost, te da teško pronalazimo pravi smisao života. Majstorskom rukom, ova autorka iscrtava tušem ili ugljenom željene forme, uspostavlja skladne kompozicije i ističe ono što je njoj bitno u odabranom motivu budeći izvesnu nostalgiju kod posmatrača , kao i poštovanje za lepotu prikazanog – za crtačko umeće. Autor teksta u katalogu izložbe Miško Pavlović navodi, između ostalog, kako je moguće da su svi ti ovoidni i sferični oblici, kružne i spiralne forme, plodovi i bobice u Ivankinim crtežima „zapravo varijacije istog univerzalnog motiva – mandale, odnosno, „vizuelni izraz autorkine potrebe za meditativnim poniranjem u sebe.“ On podseća da prema Jungovoj teoriji simbola, krug i druge slične forme i motivi predstavljaju arhetipske slike koje suštinski određuju egzistenciju individue.

„Upravo ta unutrašnja komunikacija sa samim sobom, koja nije ništa drugo do kontinuirani proces sazrevanja ličnosti vodi do spoznaje unutrašnjeg bića i omogućava umetniku da shvati da u kreativnom činu istovremeno dejstvuju sile svesnog i nesvesnog“, kaže Pavlović. Prema njegovim rečima, posredstvom crnog traga na belini papira Ivankini crteži emaniraju radost stvaranja umetnosti i življenja za umetnost, donoseći i autoru i posmatraču unutrašnji mir, osećanje da je životu vraćen smisao, a čoveku razlog postojanja.

Izložbu Ivanke Živković sutra uveče će otvoriti Irina Subotić, prof. emeritus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari