Cunami filmskih zvezda i agenata bezbednosti 1Džulieta/Perdo Almodovara

Izvesno je da će 69. Filmski festival u Kanu obeležiti pravi cunami filmskih zvezda, kao i ništa manji broj agenata bezbednosti, koji će se pobrinuti da osiguraju nesmetano odvijanje festivala. I, što je najvažnije, obećavajuća, bogata i intrigantna selekcija.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Pa, šta nam donosi ovogodišnja edicija? Pre svega velika imena svetskog filma – braću Darden, Kena Louča, DŽima DŽarmuša, Pedra Almodovara, Šona Pena, Čan-vuk Parka, Kristijana Munđijua i dr. Može se reći da to više nije program već who's who međunarodnog autorskog filma. Pored kvaliteta i prestiža autora, njihovo istovremeno prisustvo na Kroazeti ukazuje i naglašava u kolikoj meri Kan želi da afirmiše ideju međunarodnog filma. Ideju različitu od one koja pokušava da dominira svetom. To su umetnici, sineasti pre svega, koji svojom različitošću i bogatstvom kreacija, čine i stvaraju alternativu programiranom Holivudu.

Od ukupno pregledanih 1870 filmova iz 120 zemalja, u selekciju je ušlo 50 filmova iz 29 zemalja, od kojih je 21 uvršten u zvaničnu selekciju, a 19 u propratnu smotru Izvestan pogled.

Braća Darden ce sa svojim novim filmom „Nepoznata devojka“, intrigantnom pričom o izgubljenom identitetu, pokušati da dođu do svoje treće Zlatne palme. Posle dužeg odsustva, biće tu i veliki španski reditelj Pedro Almodovar, miljenik Kroazete, i to sa „DŽulijetom“, u kome se iznova bavi sudbinom žene, ali na svoj jedinstven i neponovljiv način.

Nakon moćnih filmskih storija o abortusu – „4 meseca, 3 nedelje i 2 dana“ i zabranjenoj lezbejskoj ljubavi – „Iza brda“, proslavljeni rumunski reditelj Kristijan Munđijiu u Kan stiže sa novim projektom „Matura“, porodičnom dramom, u kome je, za promenu, glavni junak muški lik – mladi lekar iz rumunske provincije, koga igra Adrien Titieni. Pored njega, još jedan vrsni rumunski sineasta boriće se za palmu ove godine – Kristi Puiju, koji je svojim prethodnim delima „Smrt gospodina Lazareskua“ i „Aurora“, impresionirao kritiku i publiku na smotri Izvestan pogled. Za sada se samo zna da je i u fokusu njegovog novog filma „Siera Nevada“ porodična drama.

U zvaničnoj selekciji ove godine ce se naći i tri žene – Britanka Arnea Arnold, Francuskinja Nikol Garsija i Nemica Maren Ade. Arnea Arnold je pre nekoliko godina podigla Kroazetu na noge sa svojim prvim dugometražnim filmom „Crveni put“, a ništa manje pažnje nije izazvala ni sa sledećim „Fish Tank“. Zato nije ni čudo da se njeno poslednje ostvarenje „Američki med“ očekuje sa ogromnim interesovanjem. Jedna od veteranki francuskog glumišta, koja je prešla iza kamere – Nikol Garsija, predstaviće se delom „Sa mesečeve zemlje“, čini se dopadljivom, romantičnom sagom o stvarnim i imaginarnim ljubavima jedne mlade žene, koju tumači Marion Kotijar. Što se tiče treće dame u zvaničnoj selekciji – Nemice Maren Ade, koja je i pored toga sto je osvojila Srebrnog medveda u Berlinu 2008. za „Svako drugi“, relativno malo poznata široj publici, ona u Kan dolazi sa „Toni Erdmanom“, originalnom i zanimljivom pričom o mladoj ženi koja je izgubila smisao za humor.

Francuska je ove godine u zvaničnoj selekciji zastupljena sa čak četiri filma. Pored Nikole Garsia, tu su još i tri izuzetna reditelja – Olivije Asajas, Bruno Dumon i Alen Žirodi, čija dela zvuče veoma interesantno. Hoće li neko od njih ponoviti prošlogodišnji uspeh (Zlatnu palmu je dobio Žak Odijar za film „Dipan“ ) i osvojiti još jednu Palmu za Francusku, videćemo.

Veliki miljenik festivala i jedan od bivših predsednika žirija Amerikanac Šon Pen na festival stiže sa „Poslednjim licem“, pričom o ljubavi dvoje humanitarnih radnika u košmaru Liberije, u kome igraju Šarliz Teron i Havijer Bardem. NJegov sunarodnik DŽef Nikols u „Voljenom“ tretira problem građanskih prava mladog mešovitog bračnog para u rasističkoj Virdžiniji 60-ih godina.

Autori čija se dela očekuju sa velikim nestrpljenjem i interesovanjem su nesumnjivo Amerikanac DŽim DŽarmuš, Holanđanin Pol Verhoven i Južnokoreanac Čan-vuk Park. Kakvu će nam avanturu prirediti DŽarmus, hoće li Verhovenov film biti nalik njegovom erotskom trileru „Niske strasti“, i da li će nam slavni autor „Old boy“-a opet prirediti šok, saznaćemo uskoro.

U zvaničnoj selekciji su još i kontroverzni Filipinac Brilijante Mendoza, koji je napravio senzaciju sa filmom „Serbis“, a sada stiže sa „Ma Rosa“, o kome se za sada malo zna, kao i izuzetno talentovani Brazilac Kleber Mendonca, kritičar koji je prešao u reditelje, koji će se predstaviti sa „Aquariusom.“

I pored toga što se opraštao od sedme umetnosti, legendarni britanski reditelj Ken Louč očito ne može da se odvoji od filma. Najbolja potvrda toga je da je opet u Kanu, i da se kao i u svojim prethodnim delima i dalje uporno, istrajno i angažovano bavi socijalnim pitanjima savremenog društva. „Ja, Daniel Blejk“ je poslednji u nizu portreta malog, običnog čoveka i njegove borbe za opstanak.

Da Kan ove godine ne ostane i bez vampirske, horror pričice, pobrinuo se kultni danski stvaralac Nikolas Vinding Refn sa „Neonskim demonom“, smeštenim u blještavi Los Anđeles. Korak dalje otišao je briljantni, jedinstveni mladi Kanađanin Gzavije Dolan, koji nam kroz porodičnu dramu, najavljuje svoju viziju apokalipse i kaže – „To je samo kraj sveta“.

Festival se večeras otvara romantičnom komedijom „Cafe Socety“ Vudija Alena, a zatvoriće ga po prvi put ove godine dobitnik Zlatne palme.

Eto, to bi, ukratko, bilo ono što nas očekuje na 69. festivalu u Kanu – masovni skup velikih i originalnih filmskih stvaralaca. Mora se priznati da zvuči obećavajuće. U svakom slučaju 69. filmska fešta može da počne.

Van konkurencije

Van konkurencije biće prikazano nekoliko filmova velikih i slavnih autora – od animiranog filma Stivena Spilberga, trilera DŽodi Foster, komedije Chane Black, do hiper stilizovanog policijskog trilera Na Hong-jina, sa čitavom plejadom filmskih zvezda – od DŽulije Roberts, DŽordža Klunija, Rajana Goslinga do Rasela Kroua i dr, koji će van svake sumnje privući hiljade fanova na Kroazetu.

U propratnim selekcijama, koje zapravo čine dušu festivala, o kojima će detaljnije biti reči potom, ima takođe zanimljivih autora i obećavajućih dela, koja stižu iz Japana, Egipta, Izraela, Rusije, Italije, Finske, Irana itd.

Žiri

Čast da predsedava ovogodišnjem žiriju festivala pripala je ocu sage o „Pobesnelom Maksu“ Australijancu DŽordžu Mileru, a društvo će mu praviti glumice: Kirsen Danst, Valeria Golino, Vanesa Paradi, glumci Donald Saterlend, Med Mikelsen, reditelji Laslo Nemeš , Arno Deplesin i producent Katajun Sahabi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari