Čuvari formulefoto: Promo

Čuvari formule i Dragan Bjelogrlić osvojili su Gran Pri na festivalu u Herceg Novom.

Na upravo završenom 37. Filmskom festivalu Herceg Novi film Dragana Bjelogrlića osvojio je čak dve nagrade – najprestižniju nagradu Gran Pri festivala za najbolji film, kao i nagradu Mimoza za najbolju produkciju.

Festival u Herceg Novom je ove godine okupio najzačajnije filmove iz celog regiona, u konkurenciji za glavnu nagradu su bili filmovi prikazivani u Veneciji, Torontu, Lokarnu, Sandensu, Karlovim Varima, kao i pobednik Pulskog festivala, a žiri su činili eminentani filmski umetnici na čelu sa Lordanom Zafranovićem.

Posle godinu dana od premijerne projekcije na Lokarno film festivalu, odakle se vratio sa takođe dve nagrade, Čuvari formule nastavljaju svoj trijumf na međunarodnim filmskim smotrama – od Filmskog festivala Jugoistočne Evrope u Los Anđelesu do Filmskog festivala u Pekingu.

Ova istinita priča o nuklearnom akcidentu u Vinči 1958. godine, se već nekoliko meseci nalazi u redovnoj bioskopskoj distribuciji u Francuskoj, a tokom prikazivanja u Srbiji bio je najgledaniji film u 2023.godini.

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari