“Da l' je to karakter, ili mentalno oboljenje?”: “Protekcija“ premijerno na festivalu Grad teatar 1Foto: Grad teatar Promo

Predstava „Protekcija“ nastala po istoimenom delu Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Milana Neškovića biće premijerno izvedena na 38. festivalu „Grad teatra“ u Budvi u subotu, 3. avgusta u amfiteatru Manastira Svete Trojice u Stanjevićima, sa početkom u 21 čas.

Predstava je koprodukcija JU „Grad teatra” Budva i Narodnog pozorišta Sombor, a kuriozitet je da se Nušić prvi put radi na ovom festivalu.

Povodom “Protekcije” reditelj Milan Nešković istakao je da je “humor jedan od najuzvišenijih oblika komunikacije među ljudima”.

“Zato u životu nije tako često, a ni lako biti duhovit. Na sceni je još teže. Doduše, ima različitih vrsta humora, koji proizvode različite vrste smeha. Ovaj Nušićev je univerzalan, jer se bavi karakterom jednog naroda koji se, očigledno, ne menja već skoro dva veka. A, što i da se menja kad mu dobro ide.” konstatovao je Milan Nešković.

On je podsetio da je “Protekcija” jedan od prvih komada Branislava Nušića i da ga je pisao u zatvoru.

“Pisao ga je u zatvoru  gde je autoritarno oko straže pratilo svaku njegovu reč, te je bio prinuđen da ublaži svoj kriticizam, koji ga je inače koštao slobode. Upravo tako smo dobili jednu, za njega atipičnu, istinski toplu priča punu naivnih zapleta o nesavršenim ljudskim karakterima. Svi likovi u ovoj komediji su neodoljivi, uprkos svim manama. One nikako nisu zanemarljive, ali su nam tako bliske i prepoznatljive.“Da l’ je to karakter, ili mentalno oboljenje?”, kaže jedan song iz naše predstave. Šta god da je odgovor na ovo pitanje, samo humor može bar prividno da spasi svet. I naš, i Nušićevih likova.”naveo je Milan Nešković u tekstu reč reditelja.

Na konferenciji za medije održanoj 1. avgusta Nešković je istakao da gaji veliku ljubav prema Narodnom pozorištu Sombor i prema festivalu Grad teatar i podsetio na specifične uslove u kome je Branislav Nušić napisao “Protekciju“, rekavši između ostalog da je ovaj velikan  krišom napisao pismo oslovljavajući ga sa „dragi ujače“ tadašnjem ministru policije Kraljevine Srbije.

“Upravnik koji je čitao to pismo mu je rekao da nema potrebe da piše ujaku, te su mu dozvolili da piše svoja dela“, kazao je Nešković i dodao da se komad bazira na dve porodice iako nas naslov navodi na aktuelnu i savremenu priču o korumpiranim vlastima.

„Jedna je porodica došljaka u Beograd, a druga porodica ministra. Ključan je odnos između njih i kako sudbina i karakteri svih ljudi kada se te dve porodice isprepletu, dovodi do različitih komičnih situacija. Nušić je jedan od najvećih pisaca zato što je on najveći poznavalac i analitičar srpskog karaktera i mentaliteta. To što je rođen pre 160 godina je treptaj oka. Niko se nije mnogo promenio u tih 160 godina karakterom i mentalitetom, zato dobri pisci mogu da opstaju, ali moraju da budu tumačeni na jedan drugačiji način. Posebno kada je u pitanju komedija, jer humor živi u trenutku. Ono što je kod Šekspira bilo smešno, ono što je bilo smešno pre 160 godina danas nije smešno na tom nivou. Čak i ono što je bilo smešno pre deset godina, danas o tome ne sme da se govori već je politički nekorektno.“, kazao je Nešković dodajući da humor mora da se menja, i da mora da se pazi.

Zato su, kako je skrenuo pažnju, odlučili da od ovog komada naprave “vodvilj kabaretskog tipa, ali potpuno osavremenjen.”

“Ostali smo verni Nušiću, ali i nekim temama i problemima kojima smo mi želeli da se bavimo. Ubeđen sam da će ova predstava imati jako dobar odziv kod publike jer smo uspeli da napravimo jednu toplu priču o divnim ljudima sa svim svojim mentalitetskim i karakternim manama“, zaključio je Milan Nešković.

Pored njega autorski tim predstave Protekcija čine: Biljana Grgur, kostimograf, Daniela Dimitrovska, scenograf, Duda Buržujka, muzika, Staša Blečić,scenski pokreti i dr Dijana Marojević, scenski govor i Ivan Nikolovski, asistent scenografa.

U predstavi igraju: Ninoslav Đorđević, Marija Maša Labudović, Ivana V. Jovanović, Saša Torlaković, Biljana Keskenović, Ana Rudakijević, Lazar Nikolić, Srđan Aleksić, Julija Petković, Miloš Lazić, Stevan Vuković i Staša Blečić.

Nakon premijernog izvođenja, predstava “Protekcija” će na ovogodišnjem festivalu biti izvedena i 4, 5. i 6. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari