Da li arheološko nalazište u niškoj Jagodin Mali gde su pronađeni grobovi iz ranohrišćanskog perioda postaje muzej na otvorenom 1Foto: V. Torović/Danas

Arheološko nalazište u niškom naselju Jagodin Mala moglo bi da postane muzej na otvorenom, a da investitoru koji je na toj lokaciji započeo zidanje stambenog objekta bude ponuđena druga lokacija za tu namenu, najavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

“Cilj grada je da sačuva arheološko nalazište u Jagodin Mali, i da ga pokaže javnosti. Uradićemo eksproprijaciju zemljišta na kojem se ono nalazi, a investitoru naći drugu lokaciju za izgradnju. Grad se neće odreći ovih nalazišta”, rekla je Sotirovski i najavila sastanak sa investitorom i Zavodom za zaštitu spomenika, ovim povodom.

Reakcija gradonačelnice usledila je nakon što je na privatnom posedu u Pantelejskoj ulici, koji je pripreman za stambenu izgradnju, nedavno pronađeno više od 100 grobova iz ranohrišćanskog perioda, koji, po rečima arheologa, pripadaju ogromnoj i značajnoj nekropoli u Jagodin mali, koja je tek delimično otkrivena.

“Loši primeri iz prošlosti služe kao nauk kako ne treba postupati sa arheološkim nalazištima, koja danas nisu dostupna široj javnosti. Videli smo kako ne treba da se radi, mislim na prostor nekadašnje fabrike Beneton i napravili smo jedan zaokret u odnosu prema svemu onome što se pronađe na teritoriji Niša”, rekla je.

Da li arheološko nalazište u niškoj Jagodin Mali gde su pronađeni grobovi iz ranohrišćanskog perioda postaje muzej na otvorenom 2
Dragana Sotirovski: Foto V. Torović/Danas

Ona je dodala da je Grad, zbog takvog “zaokreta”, i akvadukt koji je pronađen prilikom gradnje nastavka Bulevara Svetog Pantelejmona stavio u status mirovanja, kako bi se videlo da li će se na toj trasi pronaći zanimljiva arheološka nalazišta.

“Ukoliko ih pronađemo, akvadukt ćemo konzervirati, dakle trajno staviti u stanje mirovanja, a ukoliko se ne pronađe ništa zanimljivije ipak ćemo ga ostaviti i opremiti da bi mogli turisti da ga vide“, rekla je ona.

Prema podacima koje su objavili mediji, procenat uništenja izuzetno bogatog podzemnog arheološkog blaga u Jagodin Mali veći je od 92 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari