Da li je ekipa 'Košara' "na raspustu" samo do jeseni 1Foto: Ministarstvo odbrane Srbije; Foto: FoNet/ Nenad Đorđević; Foto: Stanislav Milojković

Izgubljena gotovo cela godina za snimanje filma i TV serije „Košare“ zbog neočekivanih, nefilmskih i skandaloznih pritisaka na reditelja Balša Đoga, kako kaže, nanela je mnogo štete čitavoj ekipi koja je angažovana na ovom projektu.

– Radi se o gotovo sto pedesetoro ljudi, ne samo o meni lično, o dovođenju u dvogodišnju zabludu da je snimanje pred nama, i potpunom gubitku poverenja svih da su naše dve godine kontinuiranog rada da ispunimo zahteve producenta „Omega production“, koje niko drugi nije ispunjavao ranije, bile nedovoljne da do realizacije projekta dođe. Producenti i Filmski centar Srbije izneverili su i izigrali kako nas, tako i celokupnu javnost koja je pratila šta se sa „Košarama“ događa – objašnjava Đogo.

Podsećanja radi, „slučaj“ ovog filma započeo je sredinom jula prošle godine, kada je samo posle osam dana prekinuto njegovo snimanje.

Producenti su tada saopštili javnosti da se snimanje nastavlja za desetak dana, kada se „ekipa filma malo odmori, jer su scene na Prokletijama bile vrlo naporne, i da su zadovoljni snimljenim materijalom“.

Krajem avgusta usledile su međusobne optužbe Đoga i producenata, koje su rezultirale time da oni zatraže promenu reditelja.

Udruženje scenarista i Asocijacija filmskih reditelja Srbije zahtevali su tada od FCS, koji je jedini nadležan za eventualnu promenu reditelja, da Đogo ostane na ovom projektu, jer „producent nije vlasnik filma i nije on ‘našao novac’ za film, već je dobio državna sredstva, novac poreskih obveznika koji dodeljuje FCS“.

Oba esnafa su tada uputila poziv svom članstvu i kolegama rediteljima da ne prihvataju angažman na ovom projektu dok se zvanična medijacija u FCS ne završi, naglašavajući u svom saopštenju da zamena reditelja nije „normalna stvar“, kako tvrde producenti.

U svom saopštenju posebno su naglasili da je neprimereno tražiti od reditelja da ispunjava naloge produkcije, jer je „ime Balša Đoga i jedino lično ime na predlogu konkursne komisije i odluci Upravnog odbora FCS o dodeli sredstava projektu ‘Košare'“.

Posle medijacije početkom septembra 2020, kada je izgledalo da su svi sukobi i nesporazumi rešeni, i kada je FCS najavio nastavak snimanja „Košara“ za april ove godine, producenti su, prema rečima Đoga, pred samu realizaciju imali „važnija posla“ – rad na TV seriji „Oluja“, pa je snimanje filma koji je na konkursu FCS dobio novac kao projekat od nacionalnog značaja opet odloženo, ovog puta za jesen.

– Obavezujući dogovor sa medijacije je izneveren, ekipa „Košara“ je opet „otpuštena“ s posla na nekoliko meseci, a da mene o tom odlaganju producenti nikada zvanično nisu obavestili. Ali, FCS jesu i, koliko sam čuo, za to su dobili podršku predsednice UO Jelene Trivan – izjavio je Đogo za naš list.

U ekipi glumaca koja još nije stala pred kamere, a angažovana je na ovom projektu, je i Svetozar Cvetković. Kako kaže za Danas, vraćen je dan pred najavljeno snimanje.

– Nemam drugih informacija osim da se Balša Đogo i producenti u jednom trenutku nisu „uklopili“, ali da je posle medijacije u FCS ipak postignut sporazum. Izgleda da ipak nije, ali ja sam odan čovek, i moje ljudsko i profesionalno obećanje nisu dovedeni u pitanje, pojaviću se na snimanju „Košara“ onda kada bude nastavljeno. Ali, ja ni na koji način ne mogu da komentarišem šta je pozadina sukoba između reditelja i producenta, jer to ne znam. Mogu samo da kažem da sam sa Đogom odlično sarađivao u seriji „Pet“, da ga dugo godina poznajem, i da on po meni uopšte nije čovek koji bi lično ili profesionalno uradio nešto što nije prikladno. Dosta je vezan za temu kojom se bavi film „Košare“, i zaista bih voleo da se postigne dogovor sa producentima i da se ovaj projekat realizuje – kaže Cvetković.

Nekadašnji predsednik Udruženja scenarista Srbije, Nebojša Romčević (u toku je izbor novog predsedništva), kaže da ne može da komentariše najnovija zbivanja sa „Košarama“, jer ne zna šta se događa, ali da on, principijelno, nije zagovornik konkursa FCS za filmove sa nacionalnom temom.

– Sve što se zove nacionalni projekat meni je jako problematično, jer bi pre toga trebalo definisati nacionalnu kulturu, nacionalne ciljeve, i film pri tom proglasiti propagandnom delatnošću, što meni jako „zaudara“ na upotrebu ili zloupotrebu istorije. Film je dobar ili nije dobar, i to je najvažnije, ako je odličan, i dobije svetske nagrade, onda je značajan za nacionalnu kulturu i umetnost. Meni je, recimo, „Moj jutarnji smeh“, koji je snimljen za neki smešan novac, a opet je fantastičan film, važno ostvarenje za našu filmsku umetnost, kao i „Oaza“, koja je nagrađena u Veneciji, za razliku od brda nekih filmova sa takozvanom nacionalnom temom koji nisu imali neku veliku estetsku vrednost. Ovo govorim načelno, a žao mi je ako se sa filmom „Košare“ i rediteljem Balšom Đogom događaju neke neregularne stvari – navodi Romčević.

Reditelj i graničari

U međuvremenu, posle septembarske medijacije u FCS, iako je izgledalo da su svi nesporazumi rešeni, pritisci na reditelja Balšu Đoga, kako je izjavio za naš list, dobili su i neke skandalozne dimenzije, o kojima je sinoć javno svedočio i na svom Fejsbuk profilu – predsednica UO FCS Jelena Trivan podnela je protiv njega krivičnu prijavu, u kojoj piše da on lično, i graničari koji stoje iza njega, ugrožavaju život i porodicu javnog funkcionera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari