Da li je ovo najbolji srednjovekovni film ikada snimljen? 1Foto: Screenshot YouTube/ Movieclips

 

Jedan korisnik Reddita napisao je u postu da je Ekskalibur iz 1981. jedan od najboljih srednjovekovnih filmova ikada, a njegov post je privukao brojne filmske fanove koji dele to osećanje.

„Posedujem manje od dvadeset filmova, a Ekskalibur je jedan od njih. Imao sam kasetu tog filma, ali je, nažalost, vremenom nestala. Taj film nema nijednu lošu scenu. Imam mnogo favorita, ali mislim da je najbolja scena ona u kojoj štitonoša Artur predaje Ekskalibura Urijenu da ga počasti. Gledam ovaj film svakih pet godina jer želim da uživam u njemu kao u dobrom vinu“, napisao je.

Ekskalibur je fantastični film reditelja Džona Burmana, čiji su scenario napisali Burman i Palenberg. Film je priča o kralju Arturu, a inspirisan je klasikom Le Morte d’Arthur koji je napisao Tomas Malori.

Najdžel Teri je otelotvorio Artura, Nikol Vilijamson, čarobnjaka Merlina, Nikolasa Kleja, viteza Lanselota, Lijama Nisona, viteza Gavejna, Čeri Lungi Ginever, Helen Miren Morganu i Patrika Stjuarta Kinga Leondegransa.

Film prati čarobnjaka Merlina, kome Gospa od jezera daje magični mač Ekskalibur. Merlin nosi mač kralju Utredu i pomaže mu da zavede protivnikovu ženu, u zamenu za njihovo buduće dete.

Nakon što im se rodi sin, kome daju ime Artur, Merlin dolazi po dete, a kralj umire u potrazi za njim. Pre nego što je umro, Uter je oterao Eskalibura u kamen, a Merlin je izgovorio proročanstvo da će čovek koji je izvukao mač iz kamena postati kralj.

Godinama kasnije, mladi Artur izvlači Eskalibur iz kamena i postaje kralj Engleske, ali njegovoj vladavini prete mračne sile.

Iako je film oduševio kritičare, neki od njih, među kojima je i Rodžer Ebert, izjavili su da je radnja previše haotična i da dijalozi nisu dovoljno kvalitetni. Ali korisnici Reddita ne dele to mišljenje.

„Nikol Vilijamson je najbolji Merlin ikada. Za neke je to san, za druge noćna mora. Gluma, scenografija, muzika koju su komponovali Vagner i Orf, ceo film je remek delo“, napisao je jedan korisnik.

„Volim svaku scenu sa Helen Miren“, dodao je drugi.

„Ovo je jedan od onih trenutaka u kojima mi je drago što sam samo deo publike, a ne filmske ekipe. Čini mi se kao da je snimanje Ekskalibura bio pakao“, rekao je treći.

„Ponovo sam ga gledao prošle nedelje. Ovo je jedan od najlepših filmova svih vremena. Vizuelni prikazi su prelepi“, napisao je četvrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari