Rat i mirRat i mir , foto: Foto promo Nesrin Kadıoğlu

Reditelj Aleksandar Popovski, predstavnik generacije „novog makedonskog talasa“ koji su regionalni kritičari označili kao jedan od najznačajnijih događaja u ovdašnjoj pozorišnoj umetnosti s kraja 20. veka, vraća se pred našu publiku sa predstavom „Rat i mir“ prema klasiku Lava Nikolajeviča Tolstoja, u produkciji Gradskog pozorišta iz Istanbula.

Predstava „Rat i mir“ će biti izvedena na Velikoj sceni „Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta u nedelju, 21. aprila, u 19h, a kako je saopštila ova kuća, reč je o uzvratnom gostovanju teatra iz Turske, na čijoj je sceni u januaru hit predstava „Edip“ imala dva veoma uspešna izvođenja.

„Oduvek me je zanimalo da li je ljubav moguća u vremenima rata i velikih kriza, iako sam odgovor znao unapred. Te dve reči, Rat i Mir i danas jako odzavanjaju svuda oko nas. Često mi se pojavi pred očima poster koji drže Joko Ono i Džon Lenon na kome piše – WAR is over (RAT je gotov). Kako stoje stvari u svetu, čini mi se da na našem posteru piše PEACE is over (MIR je gotov)“, zapisao je o svojoj inspiraciji Aleksandar Popovski.

Jedan od najangažovanijih reditelja u regionu, ali i na evropskim scenama, koga naša publika dobro poznaje već decenijama, s velikim uspehom režirao je u gotovo svim beogradskim teatrima. U JDP je ostvario predstave „Kandid“, za koju je nagrađen Sterijinom nagradom, „Metamorfoze“ i „Hamlet“, koji je ušao u ovdašnje antologije po bravurznoj igri Nebojše Glogovca u naslovnoj ulozi, a ova predstava je 17. septembra 2016. bila i poslednja premijera jednog od najvećih glumaca koje je naše glumište, ali i regionalno, ikada imalo.

Sa rediteljskim potpisom Popovskog na ovoj sceni je i predstava „Alisa u zemlji strahova“ po tekstu Eve Mahkovic, koja je i dalje na redovnom repertoaru JDP.

I u predstavi „Rat i mir“ Popovski je ostao veran dugogodišnjim saradnicima: adaptaciju teksta potpisuje zajedno sa Evom Mahkovic. a scenografi su Sven Jonke i Vanja Magić. On je u Istanbulu radio sa ansamblom koji je sastavljen od veoma iskusnih i poznatih turskih glumaca, ali i jednom novom generacijom koju je odabrao na audiciji na koju se prijavilo skoro 400 kandidata, a za predstavu je izabrano deset glumaca.

Da li na našem posteru piše da je mir gotov: Istanbulska predstava "Rat i mir" u režiji Aleksandra Popovskog gostuje u JDP 1
Foto promo Nesrin Kadıoğlu

Kako navodi Popovski pred gostovanje u JDP, spoj turskog teatra i Tolstoja su za njega bili veliko uživanje, i veruje da će taj osećaj imati i beogradska publika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari