Da li umetnici sa godinama mekšaju, koja lica prepoznaju mladi?: U susret 58. Bitefu Lepota (ne)će promeniti svet 1Foto: Aleksandra Ćuk

„Žiri Bitefa ima svoju strukturu, goste iz sveta, iz regiona i nekog od domaćih, ali Bitef pokušava da privuče što više mladih, ponovo, nazad u pozorište i da angažuje ljude koji pripadaju njihovom krugu filmova, serija, medijski i društveno aktivnih ličnosti“, kazao je umetnički direktor Bitefa Nikita Milivojević za Danas uoči konferencije za novinare na kojoj su saopštena imena članica i članova žirija 58. Bitefa.

To su pozorišna rediteljka, koreografkinja i autorka Marin Man, urednica čuvenog časopisa Stejdž, novinarka, kritičarka i saradnica Gardijana i Njujork Tajmsa Nataša Tripni, glumica Jelena Stupljanin, glumica Tihana Lazović i dramaturg i pisac Dimitrije Kokanov.

Ovaj radikalno podmlađen tim žirija, prema rečima Nikite Milivojevića, rezultat je ispitivanja koja su pokazala da se mladi vezuju ili identifikuju sa društveno aktivnim i profesionalno ostvarenim ličnostima, kakve su između ostalih Tihana Lazović i Jelena Stupljanin.
„To su lica koja prepoznaju mladi“, konstatovao je Nikita Milivojević.

On se osvrnuo na izuzetno i prvo gostovanje Komedi fransez na Bitefu, koja će nastupiti s predstavom „Hekuba, ne Hekuba“, podsetivši da je Komedi fransez bila davnašnja želja Mire Trailović koja se konačno ostvaruje u godini obeležavanja 100 godina od rođenje legendarne upravnice Ateljea 212 i osnivačice Bitefa.

Milivojević je sa timom Bitefa otkrio da je čuvena francuska trupa gostovala u Srbiji davne 1936. godine u Narodnom pozorištu i pokazao novinarima plakat kojim su najavljivane dve njihove predstave odigrane u okviru turneje u cenralnoistočnoj Evropi. Jedna od njjih, kako su novinari mogli da vide, zvala se „S ljubavlju se ne šali“.

Ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji Karolin Sota podsetila je da je Komedi fransez najstarija pozorišna kuća u Francuskoj, osnovana 1680. godine i ujedno jedina postojeća stalna trupa u Francuskoj.

„Tijago Rodrigeš, direktor Festivala u Avinjonu na jedinstven način obrađuje čuvenu Euripidovu tragediju ‘Hekuba, ne Hekuba’ u čijem središtu se nalazi savremeni svet, a ovaj komad će imati i regionalnu turneju i posle Beograda biće predstavljen publici u Ljubljani, Bukureštu i Istanbulu“, naglasila je Karolin Sota.

Direktor Gete Instituta Kristof Feldhus konstatovao je da Bitef u Beograd donosi onu vrstu internacionalnog pozorišta koja nas podseća na to da umetnost nikako ne ostaje u domenu nacionalnog.

„Ona po definiciji prevazilazi granice svakog kulturnog nacionalizma i uskih vidika. To je uvek sadržano u njenoj poruci, a Bitef to svojom selekcijom osvetljava iz godine u godinu“, naglasio je Feldhus.

A ove 2024. godine, kako je skrenuo pažnju, Gete Instutut na festival Bitef dovodi plesnu predstavu „Mekšanje“ u produkciji ansambla Dens on iz Berlina, predvođenu grčkim koreografom Hristosom Papadopulusom.

„U ovom izvođenju ‘Mekšanja’ nastupa 11 plesačica i plesača koji su stariji od 40 godina.

Komad svesno otvara pitanje šta znači sazrevati kao umetnica ili umetnik, na koji način se telo menja, koje promene unosi u nastup, na koji način se menja držanje ili stav, kako u direktnom tako i u prenesenom značenju.

‘Mekšanje’ takođe postavlja pitanje da li umetnica ili umetnik sa godinama mekšaju“, kazao je Kristof Feldhus i pozvao publiku da pogleda ovaj izuzetan umetnički doživljaj kojim će biti svečano otvoren 58. Bitef.

Da li umetnici sa godinama mekšaju, koja lica prepoznaju mladi?: U susret 58. Bitefu Lepota (ne)će promeniti svet 2
Foto Jubal-Battisti-Dance-

Ostalo je još 20 dana do njegovog početka a dosad je već prodato 60 odsto karata, koje se sada mogu nabaviti i on line na sajtu festivala  s popustom od 10 odsto.

Evropska kuća građankama i građanima Srbije

Zamenica delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva istakla je da joj je posebno drago što je Bitef ove godine iskoračio iz okvira Evrope i proširio kulturnu saradnju sa drugim delovima planete, pa možemo videti i predstave iz Brazila i Bolivije. Ona je ocenila ovogodišnji program festivala izuzetnim i pozvala sve u Evropsku kuću koju je EU otvorila u sredu u srcu Beograda. Evropska kuća se nalazi na uglu Knez Mihailove i Zmaj Jovine ulice i biće, kako je Halačeva rekla da se nada, još jedno mesto susreta gde će se održati Evropski filmski festival, Evropska nedelja mogućnosti i drugi programi iz kulture, koje EU nudi građankama i građanima Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari