Dadi Topiću “Strune od svetla” za kapitalno delo 1Foto: Festival Strune od svetla Promo

Prvi put na Festivalu tekstopisaca “Strune od svetla”, koji je zamišljen kao višednevna svetkovina poetske reči biće dodeljena velika plaketa za kapitalno delo a prvi laureat ovog prznanja je Dado Topić.

Festival Strune od svetla je manifestacija koja na krilima rok i bluz muzike decenijama širi, produbljuje i kolorizuje horizonte pesničkog umeća.

“Kruna ovog festivala je Velika plaketa koja se kao takva prvi put dodeljuje, iako u sebi nosi genetski kod decenijski poznate nagrade Strune od svetla”, saopštili su danas čelni ljudi festivala.

“Ovim novim formatom, mi koji smo pre deset godina sa velikom verom u rok pesničku reč, počeli da se razmahujemo tim estetskim barjakom po našim prostorima, želimo da priznanje podignemo u još više vrednosne orbite i krunišemo prinčeve pesničkog stvaralaštva lovorikama za svaki nezaborav “, navodi se u saopštenju organizacionog odbora festivala Strune od svetla

Prema njihovim rečima “bez bilo kakve nedoumice, počinju sa Dadom Topićem – kultnim autorom koji je davne 1972. godine, sinhrono sa velikim svetskim testopisačkim ostvarenjima, postavio sebi i svojoj pretežno mladoj publici neverovatno hrabro, zrelo, ontološko pitanje: Za koji život treba da se rodim…

“Ovo, zapravo retoričko i metafizičko pitanje u stihovima poeme se razmotalo kao dragoceni, jedinstveni humus iz koga su u kasnijim vremenima naprosto morali niknuti moćni pesnički izdanci poput: Balaševića, Štulića, Mladenovića, Bajagića, Rundeka, itd preko cele plejade majstora rok poezije tzv. srednje generacije do onih najmlađih.”, ističe se u saopštenju povodom nagrade koja će biti uručena Dadi Topiću 28. septembra u Novom Sadu kada se i otvara festival.

“Slavimo i divimo se i danas, pedeset dve godine docnije, simfo rok poemi Dade Topića, zato što nepokolebljivo verujemo da pesničko artikulisanje kroz rok i bluz muziku, oplemenjuje, produhovljava i oblikuje ljude da lakše i bolje razumevaju vrednosti sveta koji delimo.”, ističe se u saopštenju Organizacionog odbora festivala Strune od svetla.

Ovaj festival, kako se dodaje, jedinstven je u evropskim okvirima i konceptualno je utemeljen na istoimenoj nagradi za afirmaciju pesničke reči u rok i bluz muzici, a koju je ustanovio pred deset godina novosadski književnik i kantautor Saša Radonjić.

Nagrada se dodeljivala iz fondacije Saše Radonjića i laureati su pored plakete dobijali po jednu vrednu električnu gitaru iz privatne kolekcije Radonjića.

Dosadašnji dobitnici su: Momčilo Bajagić Bajaga, Zvonimir Đukić Đule, Nikola Pejaković Kolja, Kralj Čačka, Nikola Vranjković, Milan Korać i Miloš Zubac a počasna statueta je dodeljena Slobodanu Tišmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari