Povodom tridesetogodišnjice smrti književnika Blagoja Jastrebića objavljena su izabrana dela pod nazivom „Daleko od kraja“. Dela su objavili IP „Otkrovenje“ i Narodna biblioteka „Simeon Piščević“ iz Šida. U izbor su ušli romani „Prvina“, „Ševin kas“, „Na Filipovom putu“, drame „Džezva i bele šoljice“, „Boravak u običnoj sobi“, kao i eseji „Poetika Laze Kostića“ i „Strmoglav u jednosložni zanos“.


– Književna dela Blagoja Jastrebića su žanrovski i tematski raznolika, a napisana su duhovitim, narativnim jezikom i stilom. Jastrebić je otvoreno i sa razumevanjem pisao o životu i vremenu u kome je živeo. Smenjivanjem lirskih i naturalističkih prizora, jednostavnog, slikovitog narativnog jezika i psiholoških dilema glavnih likova, Jastrebić je potvrdio i svoj doživljaj neposredne stvarnosti u kojoj je živeo. Simboličan naslov izabranih dela „Daleko od kraja“ suštinski znači daleko od zaborava – napisao je u predgovoru urednik Marko Nedić.

Prema njegovim rečima, „Prvina“ je roman o savremenoj stvarnosti. ,,Glavni likovi su mladi ljudi, koji pokušavaju da steknu pozitivna životna iskustva i da se odupru svojoj gubitničkoj prirodi i sudbini. Jastrebić u ovom romanu otvoreno govori o njihovim dilemama, doživljajima i željama da, uprkos teškoćama i porazima kroz koje neprestano prolaze, bez predrasuda i bez straha nastave put u pravi život. Negativno iskustvo poraza oni su, zahvaljujući optimističkoj i vedroj prirodi, pretvarali u jednu vrstu katarze i psihološkog i egzistencijalnog pročišćenja ličnosti. Radnja romana odvija se u prostoru savremenog grada. U romanima „Ševin kas“ i „Na Filipovom putu“ Jastrebić literarno oživljava vreme dramatičnih etičkih i emotivnih iskušenja naroda i pojedinca u nedavnoj prošlosti. U zbirci eseja „Poetika Laze Kostića“ prvenstveno je ispitivao strukturalne i poetičke odlike dela ovog značajnog srpskog pisca i pronalazio je trajnu književnu, idejnu i duhovnu vezu sa današnjim vremenom“, objasnio je Nedić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari