Dan kada je Emi Vajnhaus izgubila bitku sa porocima 1Foto: EPA/STEFFEN SCHMIDT

Emi Vajnhaus, jedna od najvećih svetskih zvezda, umrla je na današnji dan 23. jula 2011. godine u 28. godini, a za sobom je ostavila brojne hitove koji se i danas slušaju.

Njen album Back to Black je najprodavaniji album veka, osvojio joj je pet Gremija i zauvek je učvrstio u slavu. Ejmi je, osim po fantastičnom vokalu, nažalost bila poznata i po brojnim skandalima, koji su uglavnom bili posledica njenog neurednog života i borbe sa zavisnošću.

Kako podseća Index.hr, njena kultna pesma Rehab nastala je sasvim slučajno u studiju dok se ona žalila svom producentu da je roditelji i prijatelji teraju da počne da se leči od zavisnosti od alkohola. Pevačica je poslednji koncert održala u Beogradu, a trajao je samo 11 minuta jer nije mogla ni da peva, ni da stoji. Nakon što je izviždana od strane publike, Ejmi se povukla sa bine i završila svoju evropsku turneju.

Dan kada je Emi Vajnhaus izgubila bitku sa porocima 2
Foto: EPA/DANIEL DEME

Brojni problemi sa alkoholom i drogom

Rođena je 14. septembra 1983. kao drugo dete u jevrejskoj porodici koja živi u zapadnom Londonu. Roditelji su joj se razveli kada je imala samo devet godina, a ona i brat su nastavili da žive sa majkom i bakom.

Sa trinaest godina upisala je prestižnu pozorišnu školu Silvie Ioung u Londonu, gde je pokazala izuzetan talenat. Postala je poznata svojim debi albumom Frank 2003. godine. Njen drugi album, Back to Black, osvojio joj je pet Gremija. Na tom albumu je bio jedan od njenih najvećih hitova Rehab, koji opisuje njene probleme sa drogom i alkoholom i odbijanje bilo kakve pomoći za lečenje njenih zavisnosti.

Početkom 2005. upoznala je Blejka Fildera Civila, koji će joj postati muž. Njihova burna veza punila je novinske stupce, a pričalo se da je upravo on uveo Ejmi u svet težih droga, a jednom prilikom umalo mu je umrla na rukama posle tri dana neprekidnog pijenja.

„Bio sam siguran da je gledam kako umire. Držao sam je uz sebe i mislio da mi umire na rukama. Nekako sam uspeo da joj otvorim usta i udahnem joj vazduh u grlo. Onda se zatresla i video sam kako joj se podižu grudi“, rekao je on medijima.

Dan kada je Emi Vajnhaus izgubila bitku sa porocima 3
Foto: EPA/KIKO HUESCA

Razveli su se 2009. nakon dve godine braka. Ejmi je 2010. godine ušla u vezu sa rediteljem Regom Trevisom i činilo se da će uspeti da se skrasi sa njim, ali se posle raskida vratila starim porocima.

„Radovala se budućnosti“

Njena poslednja evropska turneja otkazana je posle neuspelog koncerta u Beogradu 18. juna 2011. Pevačica je bila toliko pod dejstvom opijata da je jedva stajala, a razočarani fanovi su je izviždali.

Njeno poslednje javno pojavljivanje bilo je u Kamdenu, u Londonu, 20. jula 2011. godine, kada se iznenađujuće pojavila na sceni da bi podržala svoje kumče Dion Bromfild. Preminula je nedugo zatim, 23. jula 2011. godine.

Oko 10 sati tog jutra, njen čuvar Endru Moris je ušao u sobu i zatekao je u krevetu. Mislio je da spava pa je izašao iz sobe. Kako nije izašla do 15 časova, odlučio je da je još jednom proveri. Kada je ušao u sobu, video je da se ona u međuvremenu nije pomerila.

Shvatio je da ne diše i pozvao hitnu pomoć. Lekari su mogli samo da konstatuju njenu smrt, a u sobi su pronađene tri prazne boce votke. Obdukcija je pokazala da je u krvi imala pet puta veću količinu alkohola od dozvoljene.

Noć pre nego što je umrla, rekla je da ne zna da li će ikada prestati da pije, ali „nije želela da umre“. „Radovala se budućnosti“, rekao je njen doktor. Noć pre nego što je umrla, gledala je TV i slušala muziku, rekao je Moris. Nakon njene smrti, njeni roditelji su osnovali fondaciju u njeno ime za pomoć ljudima u lečenju zavisnosti, piše Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari