Dan slovenske pismenosti državni praznik 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Akcija „Negujmo srpski jezik” koja je pre dve godine pokrenuta u Beogradu podignuta je na republički nivo i biće organizovana u gradovima širom Srbije, najavljeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture i informisanja.

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i inofrmisanja, istakao je da tema srpskog jezika, kulture govora, ćiriličnog pisma treba da budu teme celog društva, zbog čega se akciji priključilo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kako bi ovo pitanje bilo pokrenuto i u školama. Takođe, pokrenuta je inicijativa da 24. maj postane državni praznik i da se slavi kao Dan slovenske pismenosti i kulture.

– To je Dan Ćirila i Metodija, koji se inače obeležava u u slovenskim državama kao praznik. Neće imati sakralno značenje, naravno. Dobili smo i podršku Ministarstva rada i sada čekamo da prođe zvaničnu proceduru. I na zakonodavni način ali i kroz akcije želimo da jezik postane bitna tema u našem društvu. Jezik trpi mnogo uticaja, mahom loših, i zato je važno da kultura govora bude među vodećim temama – objasnio je Vukosavljević.

Program koji je osmislio Republički odbor akcije „Negujmo srpski jezik” (a koji uz Vukosavljevića čine i ministar prosvete Mladen Šarčević, gradski menadžer Goran Vesić, direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, glavni i odgovorni urednik kulturno-umetničkog programa RTS Nebojša Bradić, glumac i v.d. Direktor UK „Vuk Karadžić” Svetislav Goncić, i književnik i viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost Dragan Hamović) činiće seminari za nastavnike u 30 gradova Srbije, akcije u školama, dramski program…

Kad je reč o negovanju ćirilice, Vukosavljević je istakao da akcija ne pokušava da favorizuje ovo pismo, te da je i latinica srpsko pismo, ali da joj nije potrebna zaštita.

– Zbog tehnologija, engleskog jezika, frankofonije… latinica živi svoj stabilni i zaštićeni život. Treba čuvati ćirilicu ne zbog neke teorije zavere po kojoj neko pokušava da uništi ovo pismo, nego zato što duh vremena i civilizacijskih okolnosti doprinose da ono postane arhaično. Preti nam dan u kome će se ćirilica učiti u školama ali je niko neće upotrebljavati. Ne želimo da se ćiriilica nameće, već da bude u jednakoj upotrebi kao i latinica – naglasio je Vukosavljević.

Na pitanje kako će se akcije sprovoditi u Vojvodini gde ima mnogo nacionalnih manjina, ministar kulture je kazao da ovde nije reč o nametanju srpskog jezika, te da je negovanje kulturnih različitosti prioritet Ministarstva kulture.

Gradski menadžer Goran Vesić kazao je da je akcija „Negujmo srpski jezik” jedna od najbolje osmišljenih akcija na teritoriji grada, koja pri tome nije ništa koštala jer su u njoj svi učestvovali volonterski. Na republičkom nivou, osim biblborda i reklama, biće uključeni i seminari i razne druge aktivnosti za koje je izdvojeno četiri miliona dinara. Deo akcije biće i sajt, zatim kratki animirani i i igrani televizijski spotovi o jezičkim nedoumicama, kao i muzička pesma osmišljena posebno za ovu priliku (tekst Branko Stamenković, muzika Leontina Vukomanović), koju izvodi dečiji hor i koja će biti himna akcije.

Javna debata o jezičkoj politici

Akcija „Negujmo srpski jezik” biće, prema rečima Vladana Vukosavljevića, prilika da se otvori rasprava o svim nedoumicama u srpskom jeziku. Na pitanje Danasa kako komentariše to što ima i negativnih reakcija o kampanji, koja se pre svega tiču isticanja norme što ugrožava različitost dijalekata u srpskom jeziku, te da li će se o dijalektima voditi računa u budućnosti, kada akcije bude stizala do raznih gradova Srbije, Vukosavljević odgovara:

– Apsolutno da. Naravno da je norma bitna, ali postoje razni dijalekti. Mi očekujemo i podrazumeva se da će naši najistaknutiji stručnjaci iz oblasti standardizacije jezika, SANU, Instituta za srpski jezik… uključiti u javnu debatu, i odgovarati na sva otvorena pitanja, što upravo i jeste jedan od bitnih elemenata akcije. Ima dosta nedoumica kada je reč o našoj jezičkoj politici i upotrebi jezika, i ova akcija je upravo prilika da oni koji akciju podržavaju, a to je 99 posto, i onih jedan odsto, koji je ne podržavaju, mogu da otvore javnu debatu o tome. Mi se unapred radujemo tome i smatramo da je to korisno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari