Dani kragujevačke knjige: Februar posvećen zavičajnom izdavaštvu 1Foto: Z. S. M.

Tradicionalna manifestacija „Dani kragujevačke knjige” koju i ove godine tokom celog meseca februara organizuje Narodna biblioteka „Vuk Karadžić” ponudiće bogat kulturno-umetnički program u vidu književnih promocija, prezentacija i predstavljanja delatnosti izdavačkih kuća iz Kragujevca i okruženja.

Svečano otvaranje ovogodišnjeg 10 DKK je sutra, u četvrtak, 2. februara u galerijskom prostoru kragujevačke biblioteke tačno u podne. Dane kragujevačke knjige svojom besedom otvoriće prof. dr Venko Andonovski.

Zavičajno odljenje Narodne biblioteke, kao svake godine na početku manifestacije predstaviće pregled kragujevačkog izdavaštva u prethodnoj godini a potom će biti i zvanično proglašena najbolja kragujevačka knjiga za 2022.godinu.

Potom će biti otvorena izložba zavičajne knjižne i neknjižne građe Kragujevca.

U muzičkom programu na otvaranju 10. DKK nastupiće Ksenija Kočetova i Aca Pejčić.

Tokom meseca februara na DKK u „Šumadijskom pulsu kulture” predstaviće se i izdavački poduhvati iz šumadijskog okruga – Aranđelovca, Rače, Topole, Batočine, Lapova i Knića kao i kragujevački pesnici iz Udruženja Kragujevčana u Beogradu.

Dani kragujevačke knjige: Februar posvećen zavičajnom izdavaštvu 2
Foto: Promo

Za foto-zavičajnost zadužen je Ivan Arsenijević, Kragujevčanima će se predstaviti Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović” iz Valjeva a tokom Dečijeg dana u utorak, 14. februara biće organizovan kviz za najmlađe.

U portretu kolekcionara u petak, 17. februara gostovaće Udruženje „Miloš veliki” a elektronska zavičajnost prikazaće e-format „kvArt” kragujevačkog SKC-a.

Za segment Hroničar vremena odabrana je knjiga Miloša Ignjatovića „Životni put kragujevačkog četničkog vojvode” Branivoja Jevtovića Čkalova a Marko Miljković u okvru „Šumadijske čajanke” upriličiće „šetnju” Domanovićevom ulicom.

Svoju izdavačku delatnost u četvtak, 23. februara predstaviće Univerzitet u Kragujevcu, PMF monografiju o pet decenija rada ovog fakulteta a Izdavačka kuća „Kalenić” Eparhije šumadijske knjigu o episkopu Savi Vukoviću.

Od izdanja Ustanove kulture „Koraci” u ponedeljak, 27. januara biće predstavljena monografija „Mala ljudska komedija” preminulog 3D kragujevačkog karikaturiste Milivoja Lije Obrenovića kao i izabrane pripovetke „Zlatan gvozd” Vidosava Stevanovića o kojima će govoriti Mirko Demić, direktor kragujevačke biblioteke.

Ovogodišnji, 10. Dani kragujevačke knjige završavaju se poslednjeg dana februara predstavljanjem gradskih književnih udruženja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari