U organizaciji Edukativnog centra „Bejza“ u beogradskom Domu sindikata, ovog vikenda biće održani Dani turske kulture. Biće to prilika za sve brojnije poklonike popularnih turskih TV serija, da upoznaju i druge aspekte kulture ove velike države.


Ovo je drugi put da „Bejza“ organizuje „Dane turske kulture“. Prvi, održani pre tri godine postigli su zapažen uspeh. Nermana Kačapor iz „Bejze“ kaže da su ove godine pripremili još bogatiji program i očekuju da u Beograd stigne četrdesetak umetnika iz Turske. U holu Doma sindikata od 14 do 22 sata, u subotu i nedelju, 21. i 22. maja, biće izloženi suveniri, fotografije, slike, kaligrafija, predmeti od keramike iz različitih delova Turske. Posetioci će moći da se upoznaju sa tehnikom ebru, (slikanje na vodi), ali i da probaju turske kulinarske specijalitete: lokum, čaj, šerbet, tortilju sa krompirom i sirom, kao i neobičan, tradicionalni sladoled od kozjeg mleka i kesten šekeri, ušećereni kesten.

Organizatori najavljuju bogatu ponudu i „za dušu“. U velikoj sali Doma sindikata u subotu uveče biće održan koncert poznate turske pevačice izvorne narodne muzike Šukrije Tutkum, koja će nastupiti u pratnji svog orkestra. U nedelju, 22. maja, na programu je, od 14 sati, film „Mađioničar“, titlovan na srpski, koji je bio najgledaniji u Turskoj 2006. i videlo ga je više od dva miliona gledalaca. U večernjem terminu biće izvedena pozorišna predstava „Derviš i smrt“ koju će izvesti ansambl teatra „Kodžaeli“ na turskom jeziku, uz srpski prevod. Ovo je drugo gostovanje ovog pozorišta u Beogradu. Pre dve godine su u Narodnom pozorištu u Beogradu takođe izveli predstavu „Derviš i smrt“ reditelja Nurlaha Tundžera u dramatizaciji Nebojše Bradića.

Kursevi turskog

„Bejza“ (Ulica Vuka Karadžića 7, 011-3281449) organizuje i kurseve turskog jezika, koji je na našim prostorima sve popularniji i to zahvaljujući Šeherezadi, Onuru, Gumuš, Mehmedu i ostalim junacima TV serija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari