Danijela Štajnfeld: Nikako nisam mogla da kažem reč silovanje

Glumica i rediteljka govori za Danas povodom svog filma "Zaceli me", premijerno predstavljenog na 27. Festivalu evropskog filma Palić

Ostavite komentar


  1. Ako biste mogli mlada umetnice da govorite o svom stvaralastvu bilo bi daleko bolje. A pricu o silovanu mozete vec da okacite o civiluk privatnih neprijatnih dogadjaja u zivotu jer ste se bazrazlozno izleteli u javnost sa pricom koja je bez zavrsetka, odnosno iskaza policiji o imenu napasnika postala samo magla i mesecina.

    1. Ovaj film je deo njenog stvaralastva. Ne znam zasto se brecate na nju i zasto vam smeta njena ispovest. Reci nekome da pricu o silovanju moze da okaci o civiluk i da bezrazlozno izlece u javnost moze samo osoba rigidnih patrijarhalnih shvatanja ili neciste savesti.

      1. Vesna, nisu to „rigidna patrijarhalna shvatanja. Ni najrigidnija, ni najpatrijarhalnija shvatanja u svoje vrednosti ne uvrštavaju ovaj neljudski čin, koji ne postoji čak ni medju životinjama. Osoba koja silovanje može da okaraakteriše kao „neprijatni dogadjaj u životu“ ne zaslužuje nikakav o1dgovor već samo savet da se što hitnije obrati stručnim licima za pitanje duševnih devijacija jer, čovek koji fizički može da izvrši silovanje ne spada u normalne ljudske osobe. To je apsolutna istina koja je lako dokaziva. Oni koji se ne zgražavaju nad tim aktom samo nisu bili u prilici. Priliku bi sasvim sigurno iskoristili. Od silovatelja do ubice, samo je tanka nit. Oni se ne popravljaju, već svaki sledeći put koiriste priliku da „ulepšaju“ svoje „uživanje“, koje se uvek tragično završi po žrtvu..

    2. Treba biti posebna vrsta ništarije, ništarija sa ordenom, da bi te bolelo uvo za to što se gotovo svaka devojka u ovoj zemlji suočila sa nekom vrstom silovanja ili fizičkog i mentalnog iživljavanja samo zato što je žena. To da li je režiserka objavila ime onog ko ju je silovao je krajnje nebitno za temu kojom se bavi, mi živimo u kulturi koja opravdava silovanje i okreće se protiv žene koja je silovana na svakom koraku, od policije, sudova do porodice i većeg dela javnosti. „Kondza“ je samo još jedan slepac, sledbenih te kulture. Nije ni čudno, nju gaji i SPC koja se nikad nije odrekla čak ni pedofila među vladikama, što bi ih bilo briga za silovatelje – lakše je osuditi one koje su silovane i proglasiti ih vešticama koje šire laži o uglednim silovateljima, posebno ako zatrudne i odluče se za abortus.

    3. Silovanje je „privatni neprijatni dogadjaj u životu“???????
      Nesrećniče.
      I otkud ti ideja da nije rekla gde treba,
      ako to nisi ti?

    4. Niste prepoznali cilj projekta, Kondža, pa Vam je promakao i razlog. Iako je nekoliko puta iskazan u ovom intervjuu.

      A i osuđujete unapred, procenjujući da je priča gotova.

  2. Na početku cele priče nisam razumela zašto Danijela ne otkriva ime. Volela bih da to jednom i uradi, ali za sada se sav njen rad svodi samo na puki tračeraj… Ko je on? A cela priča je mnooogo univerzalnija. Izgubite nekog bliskog, pa izgubite deo sebe i ne možete da se sastavite godinama. A, zamislite tek kad izgubite sebe i nemate pomoć drugih da vam pomognu u lepljenju krhotina, nego vas još osuđuju. Empatija, kao i mnogo toga, umire u ovoj zemlji.Danijeli želim sa , hrabro, nastavi da se izdiže iznad svega toga.

  3. Obzirom na broj raspalih brakova u Srbiji logicno je zakljuciti da je malo Srba zaceto iz ljubavi. Kad nema ljubavi to je silovanje samo sto se u patrijahalnoj Srbiji cuti…

    1. da bi bio hriscanin nije dovoljno samo vencati se u crkvi, treba ici na liturgije, a koliko Srba to radi? zasto se brakovi raspadaju, pa zar ne zivimo u svetu koji je u padu? Koliko hrabrosti u bezočnosti treba nekome, da podrzi ubistvo zivog bica koje „nije začeto iz ljubavi“!? Sudite drugima a sebe ne vidite…

  4. Danijela je sa zakasnjenjem uhvatila talas #metoo, u USA je ona totalno neinteresantna licnost ali u Srbiji je neko i cuo za nju pa moze da privuce pozornost. Cela prica nema smisao jer zlocinac koji je to uradio nema ime, ima samo neku maglovitu materijalizaciju, optuzen je ceo jedan esnaf, cela generacija po njenim recima uspesnih a starijih ljudi iz filmske industrije. Sasvim mi je razumljivo da u danima ili mesecima posle tog dogadjaja nije imala snage i hrabrosti da ga prijavi ali totalno mi je neshvatljivo da ne znam koliko godina posle tog dogadjaja kad vec otvoreno prica o svemu ne zeli da otkrije ko je i na taj nacin ga privede kazni koju je zaslusio i na taj nacin bude oslonac i primer mnogim drugim zrtvama silovanja.

    No, videcemo, navodno je tuzilastvo u Srbiji pokrenulo istragu o tom dogadjaju pa ako za par meseci ne ispliva sudski proces protiv nekog mocnika u vezi tog slucaja bice kako (veca?)polovina gradjana Srbije i misli o celom slucaju.

  5. Praviti ‘umetnicki performans’ od sopstvene traume, dokazano je, moze biti odlicna psihoterapija. Samo napred, … kakav god da je motiv i ishod!

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.