Danijeli Purešević nagrada “Branko Vučićević” 1Foto: Promo

Istoričarka umetnosti, Danijela Purešević, ovogodišnja je dobitnica nagrade “Branko Vučićević” koja se uručuje na Sedmom festivalu meta filma u Beogradu.

Priznanje će joj biti dodeljeno na zatvaranju ovog festivala danas, u subotu, 17. decembra, u Art bioskopu Kolarac, u 20.30.

Tom prilikom biće prikazana “Art zona” Danijele Purešević koja je posvećena kućnim filmovima Vukice Đilas.

Danijela Purešević, je istoričarka umetnosti, selektorka i umetnička direktorka više izložbenih manifestacija u Srbiji; autorka brojnih tekstova kataloga izložbi.

Od 1990. godine likovna je kritičarka i urednica u Redakciji za kulturu TV Beograd (RTS) za koju je uradila više od 2000 priloga iz oblasti vizuelnih umetnosti.

Dobitnica je nagrade „Ranko Radović“ 2010. godine (zajedno sa arh Dankom Selinkićem) i nagrade Lazar Trifunović“ 2015. godine za kritičko promišljanje savremene umetnosti.

Nagrada “Branko Vučićević” posvećena je sećanju na izuzetnog autora, scenaristu, publicistu, prevodioca, filmskog kritičara i dizajnera, tvorca pojma “srpska montaža“, koji je svojim scenarističkim opusom dao dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma.

U meta filmovima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije, a to su ujedno i filmovi koji govore o filmovima – o procesu njihove pripreme i snimanja.

U njima se koriste video materijali različitog porekla poput kućnih filmova, televizijskih snimaka i eksperimentalnih filmova.

S druge strane, meta filmovi su česta pojava i u prestižnoj holivudskoj produkciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari