Danilo Mašojević: Treba da pozivamo ljude na glasanje 1Foto: Nova S

Danilo Mašojević jedno je od najprepoznatljivijih lica televizije Nova S. Trenutno vodi zanimljivu predizbornu emisiju „Zato, glasaj“. Poslednje četiri emisije gledaoci će moći da gledaju od ponedeljka do četvrtka u 19 sati.

Danilo vodi vikend izdanje jutarnjeg programa „Probudi se“, a petkom emisiju „Među nama“.

Naš sagovornik je studirao Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu.

Radio je na Radio-televiziji Priboj, televiziji Studentski grad koju uređuju studenti u sklopu studentskog doma. Karijeru nastavlja u magazinu Stori i na televiziji B92.
Bio je zapaženi novinar-reporter u emisijama B92 i Prve televizije – Bulevar B92, 150 minuta i Jutro od 2014. do 2019.

Leta 2019. napušta Prvu televiziju i, zajedno sa Majom Nikolić i Natašom Miljković odlazi na kablovski kanal Nova S, gde ga gledamo i danas.

* Trenutno vodite predizbornu emisiju „Zato, glasaj“, po čemu se ona razlikuje od ostalih programa te vrste?

– U saradnji sa Crtom televizija Nova realizuje „Zato, glasaj!“, i zajednički nam je cilj da motivišemo ljude da izađu na izbore i glasaju, za koga god žele, prema svojim afinitetima, ali da iskoriste svoje biračko pravo. Obaveza nas u medijima i jeste da pozivamo ljude na birališta. Ipak, ova emisija je drugačija, jer gledaoce upoznajemo i sa zanimljivom stranom izbornih procesa u svetu. Sa gostima iz javnog života govorimo o njihovim izborima u životu, ali i važnosti učešća u glasanju i odlučivanju. Do sada su moji gosti bili Galeb Nikačević, Nataša Miljković, Jelena Stupljanin, Nedim Nezirović, Rada Đurić, Voja Žanetić, Mia Bijelogrlić…

* Kako vidite ulogu elektronskih medija u osvećivanju građana u ostvarivanju njihovih prava?

– Kao što je gostujući u „Zato, glasaj!“ objasnila i Rada Đurić, to je osnovni zadatak novinara, voditelja, urednika… Poželjno je da kroz naš posao pozivamo ljude na glasanje.

* Vodite vikendom jutarnji program „Probudi se“, koji je drugačiji od drugih programa te vrste, gledaocima se veoma dopao i veoma je gledan. U čemu je tajna uspeha emisije?

– Hvala na ovom – uspeha. Stalno govorim kako smo na početku, a onda sam nedavno shvatio da će u junu biti već dve godine kako se na Novoj emituje „Probudi se“. Nema velikih tajni, na moju sreću okružen sam sjajnom ekipom koja zajedno sa mnom realizuje jutarnji program. Trudimo se da pravimo program koji bi i sami gledali, što je velika privilegija u ovom poslu, na našu sreću gledaocima se dopada naš izbor tema. Iako verujem da se nikada nećemo navići na ustajanje pre petlova, ima neka posebna draž u tome što ljudima dan počinje upravo uz Novu i naš jutarnji program.

* Vodite i emisiju „Među nama“, koliko tu ima prostora za priče običnih malih ljudi?

– Od prvog dana emitovanja u „Među nama“ ima mesta upravo za priče naših gledalaca i to su prilozi koji izazovu posebne reakcije. Deo sam „Među nama“ od prvog dana kao urednik i reporter, sada sam dobio priliku da petkom budem taj koji dočekuje gledaoce i u tome uživam. I ova emisija sada već ima i dobar staž, a ekipa na čelu sa Majom Nikolić uspeva da iz nedelje u nedelju isprati sve najaktuelnije priče, ali i pokrene neke nove teme.

* U emisiajma koje vodite i uređujete posvećujete pažnju zabavi, kako ste uspeli da nađete meru da to ne postane još jedan od rijalitija, a da gledaoci dobiju informaciju?

– Sedam godina sam bio deo redakcije magazina „Story“, od 2009. do 2016. godine, i tu sam najviše naučio kako postići upravo tu meru pristojnosti i ljudskosti. Radio sam sa timom najboljih i „krao sam“ njihove cake. Uživam u temama iz pop kulture, pa su one i bar jedan deo emisija koje radim.

* Dugo ste u novinarstvu i pred kamerama, koliko se novinarstvo i stil vođenja TV emisija promenio, kako je bilo nekad, a kako je sad?

– Menja se iz dana u dan, čini mi se da je sada važno samo izazvati reakciju, bilo kakvu, dok su informacije u drugom planu, nažalost. Plašim se i da smo pomešali opuštenost sa neodgovornošću i prostatlukom. S druge strane prolazi vreme uštogljenosti i gledaoci očekuju prirodne reakcije i od voditelja.

* Javnost vas malo poznaje, ko je Danilo Mašojević privatno?

– Koliko strana ima ovaj dodatak? (Smeh) Komplikovan sam čovek na svim poljima, probao sam skoro sve dostupne sportove, jedino šta sam time uspeo jeste da izgradim strah od lopte. Ali sam se na sreću pronašao u plivanju, i na skijama kojima se uskoro vraćam. (Smeh) Najviše uživam i zabavljam se u poslu koji radim, što zna da bude i nezgodno, jer se tada često prepliću posao i život van redakcije. Umem da budem neodgovoran i zaboravan, i kažem „zovem za pet minuta“ pa se javim za tri dana, ali na sreću oko sebe imam dugogodišnje prijatelje pune razumevanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari