Danis TanovićFoto: Antonio Balic / CROPIX / imago stock&people / Profimedia

Film „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića bosanskohercegovački je kandidat za 97. nagradu Oskar u kategoriji Najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

„Nakon ljeta“ je drama s elementima komedije o mladoj ženi koja dolazi na jedno ostrvo kako bi rešila pitanje porodičnog nasledstva. U vrtlogu novonastalih emocija u nizu nepredviđenih situacija Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasledstvom postaje potraga za identitetom, ali i oprostom.

Uloge u filmu ostvarili su Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković i drugi.

Izbor je organiziralo Udruženje filmskih radnika BiH kao sertifikovana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, koja već 23 godine kandiduje film Američkoj akademiji u kategoriji Najboljeg međunarodnog filma.

Danis Tanović je dosad osvojio jednog Oskara

Film „Ničija zemlja“ Danisa Tanovića osvojio je Oskara za najbolji strani film 2002, a „Epizoda u životu berača željeza“ bila je u užem izboru za nominaciju za Oskara 2013. godine.

Nagradu Oskar dodjeljuje američka Akademija filmskih umetnosti i nauka (AMPAS) i jedna je od najznačajnijih u svetu filmske umetnosti, dok je sama ceremonija dodele među najgledanijim televizijskim spektaklima u SAD i svetu.

„Nakon ljeta“ nastao je u produkciji Propeler Filma (Hrvatska), u koprodukciji s kućama Tangaj Production (Rumunija), Obala Art Centar (Bosna i Hercegovina), Baš Čelik (Srbija) i Tramal Films (Slovenija), piše Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari