„Dara iz Jasenovca“ – duboko uznemirenje i vrhunska zaštita

Na specijalnoj novinarskoj projekciji srpskog kandidata za Oskara, filma Predraga Gage Antonijevića

Ostavite komentar


    1. Pa mislim da ima, ne može se meriti to jedno sa drugim. Srebrenica je diskutabilni zločin iskorišćen da se pokrene agresija na srpske snagr a Jasenovac dokazan i dobrim delom zataskan genocid u sred Evrope. Samo Hrvati umanjuju brojke Jasenovca. Amerikanci, Jevreji pa i nemački oficiri iz WWII javno govore o ciframa od 700.000 do 1.000.000 stradalih u Jasenovcu.

      1. Zna se da je film iznenada predložen za Oskara kao kontrateža bosanskom filmu. Da mu umanji šanse. Sakrivaju ga od javnosti. Prikazuju ga tajno. Izabran bez ikakvih procedura, po samo njima znanim pravilima. Jadno!

    2. Da je pobijeno 700.000,00 Srba u Jadenovcu, tko bi onda digo bunu 92. u BiH i ranije u susjednoj Rvatskoj. Sto je govorio D. Ćosić, sto vise lazes, postaje istina…

      1. Drvo,pa od tada je proslo 75 godina ,a buna je dignuta 92 kao odgovor na stvaranje NDH II.

      2. Jasenovac je bio strašno i jezivo mesto Li cifra os 700 000 je nemoguća. Postojali su popisi pre Jasenovca, obaj iz 1931. i posle rata 1948. Broj Srba koji fale u celoj Hrvatskoj i BiH izmedju ta dva popisa je svega 94 000. Dakle ne mozemo govoriti o stotibama hiljada. Ni u jednom popisu pre 40-tih Srba u Hr. nije bilo toliko. Cela Hrvatska imala svega nesto preko 2 miliona.

        1. Po prirodnom prirastaju Seba je trebalo biti za milion vise a to nisi racunao?!?! Namjerno nisi racunao . Ali to je tvoja sramota!!!

        2. Možemo govoriti o stotinama hiljada, jer nisi uključio visok prirodni priraštaj kod Srba tada i plus iseljavanja Srba kroz kolonizaciju pre i posle rata..

        3. Ovo je tipicna Ustaska propaganda , zasnovana na Lazima ! Popis stanovnistva iz 1931 . u Kraljevini Jugoslaviji , Nije popisivao nikakve Srbe , Hrvate itd , vec je bio Jezicki i Verski ! Tako da po tom popisu iz 1931 niti ima Nekakve Hrvatske , niti ima Srba , a nema ni Hrvata !

        4. Pa Bronhitis, bio je popis 1931.godine, i u Hrvatskoj je bilo preko 600000 hiljada pravoslavni, a u Bih preko 1000000, i slovima milion pravoslavni. Popis je poverskom izjašnjavanju. Muslimana je bilo oko 700000 hiljada. Gde su ti Srbi pravoslavni!!!???

      3. Čitam komentare o „samo 90 000 Srba“ koji manjkaju na popisu u „celoj Hrvatskoj“… pa prema tome ni broj žrtava Jasenovca ne može biti veći… Ej tugo… Krhko li je znanje srpskog auto-šoviniste o ustaškom genocidu, demografiji, popisima stanovništva…. pa čak i o granicama ustaške države koja je obuhvatala BIH, Hrvatsku (bez Dalmacije i Istre) i Srem.
        Da bi se izračunali ratni gubici, potrebno je znati koliki je bio prirodni priraštaj u predratnom periodu od 1931 do 1941, zatim u ratnom periodu 1941-1945 i posleratnom 1945 -1948. Imajuću u vidu visok predratni natalitet pretpostavka je da je da se stanovništvo BIH u periodu 1931-1941 uvećalo za 20 odsto. Dakle, možemo računati da je već 1941 Srba pravoslavaca u BIH bilo 1, 2 miliona. Natalitet tokom ratnog perioda je sigurno dosta niži, a u posleratnom periodu imamo u čitavoj Evropi efekat baby booma, odnosno povećanog nataliteta u posleratnom periodu usled toga što su mnogi za vreme rata odlagali stvaranje porodice.
        Na posleratnom popisu 1948 je bosanskim muslimanima ostavljena mogućnost da se izjasne kao Srbin-musliman, Hrvat-musliman, musliman-neopredeljen. Kao Srbin – musliman se izjasnilo 71 991 bosanskih muslimana. Postoji mogućnost da su se neki muslimani izjasnili kao Srbi-ateisti, ali ne možemo znati koliko. Srba (ukupno sa Srbima pravoslavcima, ateistima i Srbima muslimanima) je popisano 1.136.116. Samo totalna neznalica ili idiot će ove podatke uporediti sa brojem pravoslavaca na popisu iz 1931 i zaključiti da u NDH nije bilo genocida. Upravo demografski podaci potvrđuju ogromne srpske gubitke.

      4. Ajde sve na stranu ali, ne delis jlude na cente ili pare pa da stavlja „,00″…

    3. Odavno gluplju reportažu nisam pročitao.Autor teportaže je otišao na projekciju filma a celo vreme kuka,kako se nevoljko rastao sa voljenim telefonom.I sam akter,ni slova nije napisao o filmu.Ima li neka sila da spali Kombank arenu,kad ovakvi likovi uvuku svoju glavu u nju, i da vuku bezvredno dupe i po sedistima.

    1. Alo, novinar, s koje si planete ti pao, ovo je tvoj komentar o filmu!? Sram te bre bilo.

  1. Ništa više? Duboko uznemirujuće. Ništa o kvalitetu priče, kameri, nastupu glumaca, scenografiji. Siguran sam da je neko od novinara upoznat sa istorijom tog logora i grozotama koje su se činile u njemu. Da li je režiser zaista uspeo da nađe meru da se prikažu te strahote i film zadrži umetničku estetiku? Gore samo čitam o mobilnim telefonima. Svašta.

  2. Ako su od ove epske priče o tragediji i epopeji srpskog naroda Kozare mogli snimiti loš film, onda su stvarno čarobnjaci. Pa svaka porodična kozaračka priča je potencijalni scenario za film. Snimali su filmove o svakojakim budalaštinama, uglavnom loše filmove, a ovoj epopeji nikad.

    1. Mogli ste bar da kazete ko je i kako Nemce i Ustase navukao na Kozaru. I zasto se Tito uvek kretao srpskom transverzalom. A vi o drzavi i njenim kvazipropagandnim projektima!

  3. Bilo je krajnje vreme da se o Jasenovcu snimi film koji će ostatku sveta prikazati težinu građanskog rata koji se na našim prostorima vodio paralelno sa Drugim svetskim ratom. Nadam se da je u njemu opisana i uloga Bošnjaka, koje je NDH smatrala „cvećem hrvatstva“, i koji su na neki volšebni način amnestirani od tih zločina. Uostalom, po zlu je dobro poznata „Handžar divizija“, koja je bila sastavljena većinom od Bošnjaka.

    1. Сине у првом светском рату само Срба је изгинуло 1,2 милиона први конц логор у Европи је био логор за Србе у Добоју.

  4. Očigledno je da su gospoda novinari dobili nalog da ne komentarišu film. Koji je razlog odlaska ekipe novinara na projekciju ako nemaju komentar? Oni, koji nas obavještavaju o svakojakim nebitnostima svakodnevnog života, eto najednom nemaju komentar na film. Sram vas sve bilo.

  5. Ово је написао новинар?! На нивоу петогодишњака коме је највећи утисак одузимање телефона и узимање података. Не знам само ко плаћа ове квази новинаре да о једном од најстрашнијих злочина на тлу Европе о коме је снимљен филм они 3/4 текста посвете уласку у салу за пројекције. Е нека ти је алал.

  6. nije mi jasno sta je ovim tekstom receno!? da vam je tesko da prisustvujete projekciji filma koja ima strihtna pravila!!!??? ne razumem,a naravno ovim gestom sam duboko razocarana u vase sposobnosti da nepristrasno pristup[ite vasem poslu. nemojte posle opet da se pitate zasto vas ljudi krive za unistavanje medija.nista ovo meni nije bolje od pinka i ostalih budalastina.a pratim vas od kad znam za sebe.ne znam kojoj publici pokusavate da se dodvorite ali sam sigurna da iz dana u dan gubite auditorijum jer ljude koji vas prate tesko da zanimaju tekstovi bez supstance.strasno.

  7. Pa ovakav izvestaj sam mogao i ja da napišem o filmu. To jest ni jednu reč.

  8. Bitno je da je film o Dari izbacen iz uzeg kruga za dodelu Oskara u USA,zbog srpskog nacionalizma,a ostao Aida iz Bosne i H. zbog Bajdenove politike.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.