Darko Bajić, Gorica Popović, Bane Vidaković povodom odlaska Radmile Živković: Sjajna glumica neobično jake energije 1Foto: Arhiva Narodnog pozorišta u Beogradu

– Ljutila se na mene pošto sam je zvao da igra u Sivom domu. Prvo se oduševila a onda kada je saznala da treba da igra majku Žarka Lauševića onda je htela da me baci u top – prisetio se reditelj Darko Bajić saradnje sa glumicom Radmilom Živković koja je preminula danas posle teške bolesti u Beogradu u 72. godini.

– I sama Radmila Živković pričala je o tome u jednom od svojih intervjua kada se opraštala od svojih kolega Jagoša Markovića i Žarka Lauševića.

Darko Bajić dodaje da je jako voleo da sarađuje sa Radmilom Živković jer je bila vrhunska glumica .

– U svakoj ulozi koju je tumačila umela je da pokaže svoj karakter i tu specifičnju boju koju je donela iz svog rodnog grada, iz Kruševca . Tom bojom je umela da oboji i uloge malih ljudi i velikih žena koje je igrala – istakao je Darko Bajić.

Darko Bajić, Gorica Popović, Bane Vidaković povodom odlaska Radmile Živković: Sjajna glumica neobično jake energije 2
Foto privatna arhiva

Glumica Gorica Popović kaže da je s Radmilom Živković bila na istoj klasi.

-Vraćaju mi se pre svega uspomene sa studiranja. Mi smo bili jedna zanimljiva klasa mladih iz provincije. Rada je došla iz Kruševca i bilo nas je tu sa svih strana i jednostavno smo bili i ostali porodica bez obzira na to kuda su nas putevi odveli kasnije kad smo krenuli u svoje karijere. Rada je bila sjajna glumica, neobične i jake energije, velike prirodnosti. Kad je gledate mogli ste da je doživite potpuno dokumentarno. Imala je strašan osećaj za prirodan govor i za rečenicu. Nikad nije igrala lažno i veštački. To je veliki gubitak i jako mi je žao što nas je napustila – kaže Gorica Popović.

Darko Bajić, Gorica Popović, Bane Vidaković povodom odlaska Radmile Živković: Sjajna glumica neobično jake energije 3
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

 

Glumac Bane Vidaković kaže da se sa Radmilom Živković zna već dugo godina .

– Ja sam s njom radio još kao mlad glumac u jednom od svojih prvih filmova „Još ovaj put“ Dragana Kresoje, gde je ona imala sjajnu ulogu sa Batom Živojinovićem, Aleksandrom Berčekom i sa mnom .Posle toga smo nebrojeno uloga odigrali zajedno u Narodnom pozorištu pošto smo oboje članovi ove kuće. Šta da vam kažem, igrao sam do zadnje njene „Ministarke“ u kojoj sam tumačio ujka Vasu. Dok god je mogla da igra ona je igrala . Dobro smo uvek sarađivali i jako mi je teško palo što nas je napustila, Iskreno saučešće njenoj ćerki i njenoj familiji- kazao je glumac Bane Vidaković.

Darko Bajić, Gorica Popović, Bane Vidaković povodom odlaska Radmile Živković: Sjajna glumica neobično jake energije 4
Bane Vidaković
Foto: FoNet/FK Crvena zvezda

Prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Radmila Živković preminula je 20. septembra u Beogradu.
Rođena je 14. januara 1953. godine u Kruševcu.

Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Stalna članica ansambla Drame Narodnog pozorišta postala je 1984. godine.

Na matičnoj i scenama drugih pozorišta (Pozorište na Terazijama, Zvezdara teatar, Beogradsko dramsko pozorište…) ostvarila je niz značajnih uloga.

Ljubiteljima pozorišta posebno će ostati u sećanju njeno maestralno tumačenje Živke Popović u Nušićevoj „Gospođi ministarki“, u režiji Jagoša Markovića koja je skoro dve decenije bila na stalnom repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu.

Tokom duge i bogate karijere ostvarila je mnogobrojne velike i značajne uloge na filmu i televiziji.

Dobitnica je brojnih prestižnih nagrada i priznanja.

Datum, vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari