Darko Bajić više nije umetnički direktor leskovačkog LIFFE-a, neće biti ni nagrade Živojin Pavlović 1Foto: L.L./ATAImages

 

Reditelj Darko Bajić posle 13 godina više neće biti umetnički direktor Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE), a od ove godine neće biti ni nagrade „Živojin Pavlović“ (1993-98) po želji Pavlovićeve porodice, objavio je sajt JUGpress.

To je za sajt potvrdila direktorka Leskovačkog kulturnog centra (LKC) Sanja Conić.

Ona je rekla da je Festival zahvalan Bajiću (69) zbog dugogodišnje saradnje, ali je istakla da su „festivali živi organizmi i zahtevaju da se uvode novi ljudi, nove ideje, novi elementi“.

„Zbog toga smo odlučili da posle 13 godina saradnje sa rediteljem Darkom Bajićem kao udirektorom, tu funkciju preuzme Umetnički savet, koji će s većim brojem profesionalaca doprinositi kvalitetu Festivala“, rekla je Conić.

Ona je objasnila da, pošto je ideja LIFFE-a promocija filmova i reditelja iz zemlje i regiona, „smatramo da će upravo Umetnički savet doprineti našoj inicijalnoj ideji o kulturnom umrežavanju filmskih autora i profesionalaca sa prostora bivše Jugoslavije“.

U Umetničkom savetu septembarskog 17. LIFFE-a su Miroljub Vučković, dugogodišnji Umetnički direktor i selektor FESTA, rediteljka i scenaristkinja Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine i reditelj i direktor Motovun filmskog festivala Igor Mirković iz Hrvatske.

Izrazivši žaljenje što više neće biti nagrade koja nosi ime proslavljenog sineaste Živojina – Žike Pavlovića jer je tako odlučila njegova porodica, Conić je rekla da se uspostavlja nova nagrada koja će nositi ime velikog reditelja srpske, jugoslovenske i evropske kinematografije Gorana Paskaljevića.

U skladu s njegovim delom, dubokim tragom koji je ostavio, profesionalnim principima i humanošću, zahvaljujući Kristini Paskaljević, supruzi Gorana Paskaljevića, nagrada s njegovim imenom će biti dodeljivana umetnicima čiji su „profesionalni rad, dar i etika u saglasju sa životom i radom tog proslavljenog autora“, rekla je Conić.

Nagrada „Otisak Gorana Paskaljevića“ biće dodeljena filmskom umetniku koji se ističe autentičnim stilom, koga krasi izgradjen filmski jezik, originalnost u sinematičnom predstavljanju stvarnosti, narativ u funkciji emocionalne i intelektualne afirmacije čovekoljublja, razumevanja i tolerancije“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari