Darkwood otvara prvu Mangarnicu u Srbiji: Logična odluka onih koji posvećeno grade totalnu strip scenu 1Foto: Srcreenshot

Darkwood otvara prvu Mangarnicu u Srbiji: Logična odluka onih koji posvećeno grade totalnu strip scenu
Prvi manga šop ili Mangarnica ako vam je tako draže u Srbiji, biće otvorena u ponedeljak, 16. septembra, u podne, u ulici Zeleni venac (bivša Kamenička), saopšteno je iz izdavačke kuće Darkwood.

– Negde je to i logičan sled događaja s obzirom na to da je Darkwood prvi započeo objavljivanje mangi u našoj zemlji u njihovom izvornom obliku i posredstvom njih vratio naviku redovnog čitanja desetinama hiljada dece i omladine – kaže za Danas Slobodan Jović, glavni urednik Darkwood-a.

Pored mangi, kako dodaje, u ovom specijalizovanom prostoru, zainterseovani će moći da kupe šolje, majice, figurice, kišobrane, rančeve brendirane najpopularnijim junacima mangi.

– Osnovan pre skoro četvrt veka (2001), najpre kao strip-klub i prva specijalizovana striparnica u Srbiji, „Darkvud“ je nešto kasnije u vode izdavaštva ušao sa namerom da, pažljivo osluškujući želje čitalaca i prateći trendove, postepeno i promišljeno gradi jednu modernu, kompletnu (totalnu) strip-scenu, sa fokusom na što veći broj škola stripa koje bi čitale sve starosne grupe – podseća Jović.

Darkwood otvara prvu Mangarnicu u Srbiji: Logična odluka onih koji posvećeno grade totalnu strip scenu 2
Foto: Privatna arhiva

 

Međutim, kako dodaje, ono što je, zaista, predstavljalo jedinstveno iskustvo u prvoj deceniji 21. veka je pregnuće da svojim čitaocima prvi ponude ono što kod nas dotad u svom izvornom obliku nije postojalo – mange .

– Upravo zahvaljujući tome što smo od samog starta insistirali na onim najboljim i najupečatljivijim naslovima – poput ONE PIECE (najpopularnija manga i anime na svetu), NARUTO, Ubicu Demona, Berserk, Napad Titana, Beležnicu smri – kao i zbog ubrzanog rasta interesovanja za anime i video-igre, uspeli smo da oformimo i ojačamo jednu novu, mladu generaciju čitalaca devete umetnosti i približimo joj kulturu i tradiciju Dalekog istoka –

Prema rečima Jovića, imajući u vidu da neke zemlje, koje gaje dugu i posvećenu tradiciju kaiševa i oblačića i same počinju da se okreću izradi vlastitih mangi, sledeći fenomen njihove globalne popularnosti, savršeno je prirodna i logična odluka „Darkvuda“, nakon što je mange uveo „na velika vrata“ u Srbiju, bila da publici ponudi i jedinstveno prodajno mesto, Mangarnicu, na kojem se može nabaviti doslovno sve što se na tržištu mangi objavljuje kod nas.

Darkwood otvara prvu Mangarnicu u Srbiji: Logična odluka onih koji posvećeno grade totalnu strip scenu 3
Foto: Screenshot

Uz to, Darkwood je za svoju publiku pripremio i neka posebna iznenađenja, među kojima su i novi manga serijali.

– Naravno da nam nije bilo dovoljno trijumfalno to što otvaramo prvi specijalizovani prostor za prodaju mangi, razmenu iskustava i okupljanje fanova u Srbiji i na Balkanu, već smo povodom toga pripremili i nekoliko iznenađenja. Kao što smiraj na planini Fuđi sutradan uvek nadomesti izlazak novog sunca, tako smo i mi, nakon završetka dva velika serijala, DEATH NOTE i ATTACK ON TITAN (koji završavamo u velikom stilu, sa pet poslednjih brojeva odštampanih odjednom kako bismo obradovali čitaoce i ponudili im ih po povlašćenoj ceni), te takođe završenih GREEN BLOOD i uskoro BESTIARIUS, rešili da novi manga serijali – i to kakvi! – obasjaju naše nebo. Prva od njih je RANMA 1/2, globalna svetska senzacija (atrakcija) koju će za koji dan pratiti i Netflix-ova anime serija, a onda i FAIRY TAIL, fantastična avantura koju mogu čitati svi uzrasti – poručuje Slobodan Jović, urednik Darkwood-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari