ema stounFoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Ima dobrih glumica. Zanimljivih glumica. Lepih. Misterioznih. Talentovanih. Posebnih. Šarmantnih, itd. itd.

Ali, retko ima rođenih glumica.

Jedna, od takvih izuzetnih ptičica je – Ema Stoun (Emma Stone).

Da nije bilo filma, trebalo ga je izmisliti – zbog Eme Stoun!

Kao glumica ona je inteligentna, duhovita, simpatična, zabavna, neodoljiva, nepredvidljiva, životna, ushićujuća, neočekivana i još mnogo, mnogo toga.

Rečju – briljantna.

Jedinstvena.

Njena uloga u Lantimosovom filmu “Jadna stvorenja”, za koju je upravo osvojila svog drugog Oskara, samo je potvrda toga.

No, pored toga, Ema Stoun ima i druge kvalitete.

One ljudske.

Za nju kažu da je požrtvovan, odan i veliki prijatelj.

Pažljivi slušalac i mudar savetnik.

Neustrašivi lider.

I to za prave stvari.

Najpopularniji i najprijatniji gost na žurkama.

Da čvrsto stoji na zemlji i da je slava, novac i popularnost nisu ni okrznuli.

Poznata je njena skromnost i kažu da je primer mnogima.

Uz to, ima i i redak kvalitet da se ne plaši da pokaže i otkrije svetu samu sebe.

Naravno, to nije uvek najlepše, ali je istinito i stvarno.

Rođena je u Arizoni 1988, u skladnoj, srećnoj i situiranoj porodici.

Kao beba je bila super aktivna i nervozna, tako da je toliko plakala, vrištala i urlala da je oštetila svoje glasne žice, koje su sada njen zaštitni znak.

Pored toga, kao dete je imala napade straha i anksioznosti, tako da je napustila školu.

Terapiju je pronašla u časovima glume.

Nakon nekoliko filmova na početku karijere, u kojima je imala zapažene uloge, ali još uvek nije bila prepoznata kao izuzetan talenat, od 2014. njena karijera kreće meteorskom brzinom posle uloge u Injarituovom filmu “Birdman”, u kome igra ćerku glavnog junaka – narkomanku na putu ozdravljenja.

Kroz tu kompleksnu i zahtevnu ulogu ona je pokazala koji neverovatan talenat se krije iza te krhke i ranjive osobe.

Bilo je to otkriće.

Njen naredni izazov, ali i riskantan potez bila je uloga u filmu Damiena Šazela “La la Land”.

U tom lepršavom i ljupkom mjuziklu, u kome je iskazala evidentan dar za ples i pesmu, ona je uverljivom interpretacijom Mie, kao fragilne, suptilne, produhovljene devojke, bila nagrađena svojim prvim Oskarom.

Nakon “La la Landa”, počinje saradnja Eme Stoun sa Jorgosom Lantimosom, koji joj je omogućio da iskaže u potpunosti sav svoj talenat i svestranost.

Njihov prvi zajednički projekat bila je „Miljenica“, sočna priča o političkim i seksualnim intrigama na dvoru ekscentrične kraljice Ane, u kojoj se jedna grofica i jedna sluškinja takmiče da osvoje dušu i telo vladarke trona.

Stoun, koja pored izvanrednih Olivie Kolman i Rejčel Vajz, igra ulogu sluškinje Abigejl, svojom interpretacijom učinila je da se ova gorka, mračna i otkačena priča gleda kao najbolji triler.

Od filma “Miljenica” Ema Stoun postaje Lantimosova pravi miljenica, njegova maskota!

Otkrivši da dele isti senzibilitet, ludilo, hrabrost i spremnost na kreativne izazove, ona postaje nosilac glavnih uloga i u njegova naredna tri filma.

Prvo su zajedno napravili kratki, nemi film “Bleat”.

To je 30-minutni crno-beli biser, koji se događa na jednom malom grčkom ostrvu i koji prati mladu udovicu koja pati zbog gubitka svog partnera i istovremeno je suočena sa suštinskim egzistencijalnim pitanjima.

Film se bavi temama usamljenosti i potrebe za ljudskim kontaktom, pitanjima smrti, ljubavi, želje za opstankom i odnosom čoveka i životinje.

Stoun, koja je načisto očaravajuća u ovom filmu, kaže da je to za nju bilo ostvarenje sna – igrati u nemom filmu.

Možda je upravo zato, njena uloga u sledećem Lantimosovom filmu, zapanjujuće maštovitoj, neverovatno uzbudljivoj, virtuoznoj fantaziji “Jadna stvorenja” bila tako glasna, bučna, pričljiva, živa, dinamična.

Što se tiče njene uloge – lika Bele Bakster, mlade žene iz vremena viktorijanskog Londona, koja je vraćena u život nakon ugradnje transplanta u mozgu i koja, zahvaljujući tome počinje odiseju samospoznaje, Stoun kaže da joj već nedostaje.

– To je bio najveći glumački izazov i iskustvo koje sam do sada imala. Istovremeno najteža i najlakša uloga. Najlakša jer je Bela prazna vreća impulsa, a najteža jer je teško i zamisliti da jedna osoba sa normalnim životnim iskustvom može da dočara lik osobe bez ikakvog iskustva. Praznu – objašnjava Stoun.

Ali, ona je uspela.

I to kako!

Ema Stoun je dva sata vladala ekranom – bio je to pravi vatromet, neponovljivo filmsko iskustvo.

Mnogo pre nego što je postala najnagrađivanija, najplaćenija i najslavnija glumica Holivuda, Stoun je uvek bila i biće čudno, posebno dete teatra.

Ona je počela svoju karijeru bez pretenzija da bude ozbiljna, karakterna glumica, ali ni jeftini zabavljač.

Da bi sada, oslobođena materijalnih problema svojim komercijalnim uspehom i sigurna u svoje kreativno okruženje i partnerstvo, krenula riskantnim, eksperimentalnim i ushićujuće nepredvidivim putevima.

Na naše ogromno zadovoljstvo.

I evo je sada u Kanu, gde je zajedno sa Jorgosom Lantimosom, predstavila njihovo novo zajednicko ostvarenje – “Kind of kindness”.

I iznova zablistala.

I postala darling Kroazete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari