Književnik Goran Petrović svečano će otvoriti večeras 5. Međunarodni festival proze Prosefest u Kulturnom centru Novog Sada, a Laslo Blašković – glavni i odgovorni urednik i direktor ove institucije će nagradu „Milovan Vidaković“ uručiti izraelskom piscu Davidu Grosmanu, saopšteno je na juče održanoj konferenciji za novinare u Srpskom PEN centru.


Ova nagrada se dodeljuje se na Festivalu Prosefest četvrti put, a pre Davida Grosmana dobili su je Alberto Mangel, Đerđ Konrad i Klaudio Magris.

– Taj podatak, kao i činjenica da je Prosefest festival proze sa jedinstvenim sadržajem koji podrazumeva učešće i srednjoškolaca i studenata u programu i razgovorima sa svetskim i našim piscima, čini ovaj festival zaista jedinstvenim u našoj zemlji“, istakao je juče Gojko Božović, član Organizacionog odbora Festivala i glavni urednik izdavačke kuće Arhipelag koja je, između ostalih, objavila i najnoviji roman Davida Grosmana u prevodu Davida Albaharija „Do kraja zemlje“.

David Grosman će večeras, nakon svečanog otvaranja i dodele nagrade koje je zakazano za 18 sati, imati prvi susret sa publikom u Velikoj Sali KCNS. U razgovoru sa njim će, pored Gojka Božovića, učestvovati i učenici gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“. Već sutradan će poznati izraelski pisac gostovati u podne u istoj gimnaziji, gde će, takođe, razgovarati sa učenicima.

Pored Davida Grosmana, na festivalu će učestvovati i bugarski pisac Georgi Gospodinov čiju je zbirku priča „I druge priče“ objavila izdavačka kuća „Geopoetika“, hrvatska književnica Ivana Simić Bodrožić čiji je roman „Hotel Zagorje“ nedavno objavila izdavačka kuća „Rende“, a od domaćih pisaca učestvovaće Radoslav Petrović, Dragan Velikić, Ildiko Lovaš i Vule Žurić.

Žurić je juče, takođe, prisustvovao konferenciji za novinare na kojoj je istakao da mu je posebno drago što će učestvovati na trodnevnom festivalu proze u Novom Sadu jer je to, između ostalog, i lepa prilika da se pisci susretnu sa poznatim kolegama iz sveta.

– Kao nekada kada smo čitali, na primer, „Sto godina samoće“ od Markesa, tako isto sada, kada pročitamo tek nekoliko stranica koje je napisao David Grosman, imamo taj izuzetni čitalački osećaj da se radi o vrhunskoj prozi, rekao je Žurić.

Tokom tri dana festivala, pisci će gostovati na programima u Sali „Tribina mladih“ u obnovljenoj zgradi Kulturnog centra Novog Sada od 18 sati, a od 12 i 14 sati u gimnazijama „Laza Kostić“ i „Jovan Jovanović Zmaj“. Svi programi su besplatni.

Gospodinov u Beopolisu

Beograd – Poznati bugarski pisac Georgi Gospodinov gost je Geopoetike povodom objavljivanja zbirke pripovedaka „I druge priče“. Predstavljanje ove knjige biće održano večeras u 18 sati u knjižari Beopolis. Govoriće Mihajlo Pantić, Vladislav Bajac i autor. Prevod je obezbeđen. Georgi Gospodinov osvojio je publiku širom sveta svojim „Prirodnim romanom“ (Geopoetika, 2001). „I druge priče“, poznate su po tome što su nominovane za najprestižniju međunarodnu nagradu za kratku prozu „Frenk O’Konor“, a jedna od priča našla je mesto i u antologiji Best European Fiction 2010, koja je izdata u SAD.

Edicija Prosefest

Nakon dela Đerđa Konrada „Klatno“ i Kristofera Houpa „Vrt ružnih snova i druge priče“ u novopokrenutoj ediciji Prosefest Kulturnog centra Novog Sada objavljene su pred ovogodišnji festival još dve knjige: Antologija savremene bugarske priče „Kristin, koja je mahala iz voza“ koju je priredio Mihajlo Pantić i u kojoj se nalaze i dve priče ovogodišnjeg učesnika Georgi Gospodinova, kao i najnoviju knjigu priča Vuleta Žurića „Katenačo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari