Debakl novog "Ben-Hura" na bioskopskim blagajnama 1

Rimejk čuvenog holivudskog klasika „Ben-Hur“ doživeo je debakl na američkim bioskopskim blagajnama tokom prvog vikenda prikazivanja.

Blokbaster koji su snimili studiji Paramaunt i MGM za sto miliona dolara zaradio je samo 11,4 miliona. Ovo je samo poslednji u nizu novih verzija starih naslova koji ovog leta nisu privukli publiku u bioskopske sale. Pre „Ben-Hura“ sličnu sudbinu imali su i „Dan nezavisnosti“ i „Isterivači duhova“. Ipak, kao i u prethodnim slučajevima holivudski studiji nadaju se većoj zaradi izvan granica Sjedinjenih Američkih Država.

„Činilo se da će filmovi poput ‘Isterivača duhova’, ‘Dana nezavisnosti’ i ‘Ben-Hura’ izazvati veliko interesovanje publike ovog leta. Ali gledaoci su bili gotovo nedodirljivi, posebno kada je reč o rimejkovima“, kazao je potpredsednik studija Paramaunt Rob Mur.

Slabom interesovanju doprinelo je i to što u ovom blokbasteru nema velikih zvezda, osim Morgana Frimena, koji igra jednu od sporednih uloga. U ulozi Jude Ben-Hura slavnog Čarlton Heston zamenio je ne toliko poznati DŽek Hjuston („Carstvo poroka“, „Američka prevara“), dok Isusa Hrista igra Rodrigo Santoro („300“, „Fokus“). Ni režija, koju je u prvobitnom filmu potpisivao Vilijam Vajler, nije poverena nekom iskusnijem reditelju, već Kazahstancu poznatom u svetu SF žanra Timuru Bekmambetovu („Dnevna straža“, „Noćna straža“, „Abraham Linkoln: Lovac na vampire“). Osim toga, bioskopska publika je generalno gledano u velikoj meri ignorisala popularno nazvane „mač i sandale“ epske filmove, kojima se Holivud poslednjih godina vratio snimanju filmova o rimskom periodu i počecima hrišćanstva.

Inače, tokom prethodnog vikenda „Odred otpisanih“ je i dalje nastavio da ostvaruje najveću zaradu na bioskopskim blagajnama, uprkos lošim kritikama. Film o strip zlikovcima do sada je zaradio 262 miliona dolara u Americi i 310 miliona izvan njenih granica.

„Ben-Hur“ u domaće bioskope stiže 1. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari