U Galeriji Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ iz Raške preksinoć je svečano otvorena izložba „Dečiji likovi u slikarstvu Save Šumanovića“.

Ovaj hvale vredan kulturni događaj privukao je veliku pažnju Raščana, pa je neveliki prostor Galerije bio ispunjen ljubiteljima slikarstva i umetnosti.

U umetničkom fondu Galerije slika „Sava Šumanović“ iz Šida nalazi se 26 slika na kojima je umetnik nacrtao likove dece. Ova serija slika nastala je 1939. godine i pripada poznom stvaralaštvu Šumanovića. Dimitrije Bašičević je u svojoj doktorskoj disertaciji posvećenoj stvaralaštvu Save Šumanovića, objavljenoj 1960. godine, definisao kao „ciklus dečiji likovi“. Jedini pisani trag koji je autor slika ostavio o ovom serijalu nalazi se u katalogu Šeste samostalne izložbe organizovane na Novom univerzitetu u Beogradu 1939. Iz tog kataloga se saznaje da je ciklus brojao 41 sliku, a pred Raščanima se našlo 26 sačuvanih dela.

Ono što je važno reći jeste da je ovo prvi put da je ova zbirka napustila Galeriju iz Šida i da je prezentovana javnosti van tog prostora. Izložba će posle Raške biti postavljena i u Narodnom muzeju „Ras“ iz Novog Pazara, koji je uz „Gradac“ suorganizator ovog dešavanja. U Raški je na otvaranju konstatovano da bi se sa praksom izlaganja ove kolekcije trebalo nastaviti i u drugim gradovima koji za to pokažu interesovanje i ispune uslove vezane za transport i bezbednost kolekcije. Na otvaranju izložbe govorili su Sonja Milićević, kustoskinja Galerije Centra za kulturu „Gradac“ u Raški, Vesna Burojević, direktorka Galerije slika „Sava Šumanović“ u Šidu, i Dejan Koturanović, direktor Centra za kulturu „Gradac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari