Dejan Despić: Ovo je vreme cirkusa i hleba

Nebriga o kulturi može izazvati ogromne i dugoročne posledice, ali se olako prelazi preko toga
Akademik i kompozitor govori za Danas zašto je vratio Nagradu grada Beograda

Ostavite komentar


  1. Omalovažavanje uspeha sportista i države koja je određeni iznos novca opredelila kao nagrade sportistima jer je njegova nagrada mnogo manjeg iznosa je toliko gnusno. Dakle, niko nije radio za novac ali je očigledno da su tuđe pare veće pa valjda je mogao da i sam primeti i da je njihov rezultat veći.

  2. Наш живот је једна велика брука, ми смо друштво које не уме да се конципира. Спасиоци ту нису потребни, митско биће из грчке митологије да се појави, не може да среди архитектуру, културу…то је толико запуштено да нико то не може да уради сам.

  3. U turbo-sega-mega državi su narod ubedili da naučnici ne treba da imaju kući ili stan (odnos plata je već 30 g prema prosečnoj 1:2 ali sportista treba da ima kuću ili stan…
    Saberi, oduzmi…
    Posledice?
    Evo cela nova srednja klasa je sega-mega-turbo. Znaci stručnjaka više neće biti…samo laici… E pa sad narode kad odeš kod hirurga on će više ličiti na veterinara…

  4. Gospodine Akademice Despicu, cestitam vam na gradjanskoj hrabrosti. Vi ste primer ono malo casnih ljudi koji hodaju zemljom Srbijom.

  5. Na zalost,nema nade.
    Samo,da ne bude zabune:nije je bilo ni pre 10,20,30,40.. godina,samo smo bili mladji,manje znali i vise se nadali.
    a koliko ovo bio simbolican gest,ipak spada u one:ja rekoh(ucinih),i dusu svoju spasih.Da vidimo(cujemo)ostale!

  6. Ovaj akademik vređa one koji su ceo život podredili jednom cilju: olimpijskoj medalji! One koji za ostvarenje svog sna imaju 10-15 godina. E Srbijo…

  7. Znamo mi kako je Despić postao akademik, po politićkoj liniji, koje je njegovo delo ili rad medjunarodno priznato, akademik je u Srbiji gde može svako ko ima politčkih ambicija biti sve što želi.

  8. Ako se svi sportisti busaju da brane boje Srbije i da im je to čast onda nema novca. Čast se ne naplaćuje. Ili je neko odlučio da je plaća.GOSPODINE Despiću svaka čast . A ostali intelektualci zašto ćutite?

  9. Svi gledaju svoj interes, a ovo je ipak nagrada grada Beograda a ne države. Država nije učestvovala u finansiranju nagrada već Siniša Mali, i nema smisla tu nagradu od 2000 evra omalovažavati.

  10. Naši su sportisti zaslužili svaku paru koja im je data na ime nagrade, na najbolji način nas predstaviše u svetu i oni su de fakto naši najbolji ambasadori. I nema razloga da se bilo ko ljuti.

  11. Vrlo poštovani akademiče Despiću, svaka Vam čast na hrabrosti u ovim smutnim trenutcima za akademske građane, pogotovu. Pretpostavljam da niko nema protiv nagrada olimpijskim sportskim herojima, ali ima neslaganje sa “vrhunskim manipulatorima” koji sa kupljenim diplomama i pokradenim doktoratima bez kapi znoja zarade vise od zlatnih sportista na mesečnom nivou. Koji činovnik, uz prislona sa vladom, ne zaradi tri do deset hiljade evra. Sportisti sa osvojenim medaljama proslave nas u svetu, ulože enormnu energiju dok dođu do prestižnog postolja i svoje uspehe retko kada obnove. Jorgobanka zaradi mesečno šest hiljade evra, a šta uradi za bolje bankarstva i države? Bajatović s mukom zaradi više od trideset hiljade evra mesečno, a Srbija gas je najveći gubitaš i problem za sebe. Prof. Pavle Petrović zaradi više od 3.000 evra mesečno, a samo iznalazi opravdanja u otimanju penzija i to servira neservilnoj vladi. I to je sve što je iritiralo akademika, bez plagijata, da revoltirano vrati nagradu i priznanje. Akademiče Despiću svaka čast na hrabrosti i javno iznešenom stavu. Živeli Vi nama bistri ume. Ipak u ovoj maloj zemlji omladina ima na koga da se ogleda, mada zavladao je nemoral i nipodaštavanje svakog uspeha.

  12. Znamo mi kako je Despić postao akademik, po politićkoj liniji, koje je njegovo delo ili rad medjunarodno priznato, akademik je u Srbiji gde može svako ko ima politčkih ambicija biti sve što želi.

  13. Pitao sam xomšiniou profesora muzičkog zna li za akademika Despića, poznatog u toj oblasti , a ona kaže nema pojma, njegova dela su anonimna.

  14. Uvek ce biti nezadovoljnih, ali se drzava sada trudi da novcano nagradi istaknute licnosti u svim oblastima drustva.

  15. Posto je za njega bruka sto je dobio toliko novca kolko je dobio sto ga nije dao nekom kome je potreban nego teatralise po medijima.

  16. Njegovo pravo mada je mogao i da nađe neku ustanovu i novac jednostavno donira, al ovako, eto besplatne reklame

  17. Ovo čim na početku teksta procitas da je neko akademik počinje da ti biva jasno da se radi nešto protiv establišmenta

  18. U pravu je covek,osecam se kao gradjanin drugog reda jer nemogu nista da treniram zbog bolesti.a cuo sam da pored ogromne nagrade,ko je dobio zlatnu medalju dobio je novog fiata 500.ja imam mali vinograd i poceo sam da se pladim da ce da mi ga otmu i daju nasim zlatnim olimpijcima.preterase ga.uh sto nisam zdraviji imao bih i stan i nova kola i bar 30 000evra za eventualno lecenje kada se razbolim.

  19. Pa ako je vec tako zasto ste vratili novac od nagrade a ne uplatili ga u dobrotvorne svrhe?

  20. "Ha, ha, ha ha, ha; ho ho ho ho hi, ha ha…Sa mnom ima neka greška, lice mi se samo smeška…i kad nećem i kad hoćem, moram da se zakikoćem" Vaša kompozicija "Smejalica", predivna, treba se ovoj vlasti smejati u lice… Umetnici su na margini. Poznajem vrhunske muzičare koji kod nas treba da budu srećni, ako dobiju prostor da budu ulični svirači. Zato imamo previše muzičkih zvezda, na žalost Pinkovih i Grandovih.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.