Dejan Mijač: Mira Stupica je bila mega zvezda 1foto:FoNet Dragan Antonic / FoNet

Mira za mene predstavlja nešto najveće što glumica može da postigne. Ona je vrh vrhova i prema mom mišljenju godinama glumica broj jedan.

 Družio sam se njom poslednjih godina a inače kad sam bio mlad u gimnaziji, kad sam učio na Akademiji, ona je za mene bila mega zvezda, nisam smeo ni da pomislim da joj pristupim da bih imao neku komunikaciju a naročito ne kao reditelj i glumac. Otprilike, takvu neku vrstu idealizacije i obožavanja sam imao do kraja prema njoj. Nikad nismo radili zajedno. Pitala me je jednom zašto? A ja sam rekao da je razlog bio moj strah. Mira je jedno od najinteligentnijih stvorenja koje sam sreo. Napisala je pametnu, mudru i dostojanstvenu knjigu u kojoj je ispričala svoju biografiju baš onako kako treba i kako dolikuje osobi koja je toliko iznad da nema razloga da se dodatno afirmiše. Sve što je postigla ona je smatrala potpuno prirodnom stvari i da u tome nema nikakve misterije. Jednostavno, bila je jedna spontana, prirodna osoba koja je tu mirnoću i zdravu pamet zadržala od početka pa do kraja svog života, kaže Dejan Mijač, pozorišni reditelj, o Miri Stupici.

Rada Đuričin, glumica: Izuzetan duh

Imala sam sreću da uživam u svim Mirinim veličanstvenim glumačkim ostvarenjima a pamtiću je takođe njen izuzetan duh, mudrost i smeh kojim je sve osvajala.

Dara DŽokić, glumica: Igrati sa njom bila je privilegija

Mira Stupica je do poslednjeg daha imala tu dečiju mladalačku vedrinu. Bila je dugovečna ali zaista neko ko nosi taj retko specifični duh. Jedna od najvećih ako ne i najveća naša glumica, koja je iza sebe ostavila zaista mnogo toga na šta će mlade generacije moći da se oslanjaju, uče i nadgrađuju umetnost kojom se ona bavila. Imala sam tu sreću, da sam je poznavala i da sam radila sa njom, igrala i na televiziji i u pozorištu i smatram to velikom, velikom privilegijom. Pamtiću je po mnogo čemu, između ostalog, od nje sam čula – svaki put bez obzira na godine i ogromno iskustvo, kad se suočavam sa novom ulogom, svaki put sam na sceni ona mala Mira, početnica sa dve leve ruke i dve leve noge. Ne znam odakle da počnem, odakle da krenem i svaki put je to, iz početka.

Branka Veselinović, glumica: Miru u srcu nosim

Viđala sam je do poslednjih dana. Ona je bila moja venčana kuma. Kada smo igrali predstavu „Ribarske svađe“, nešto smo se ljubili Mlađa i ja, nešto smo se grlili, takva je uloga bila, a Mira nam kaže: „Mlađo, jesi li ti slobodan, imaš li devojku?“ Mlađa odgovori: „Nemam.“ „E, pa ni Branka nema nikoga“, kaže Mira. I tako nas ona spoji, tako dođe do ljubavi velike, velike… Stalno smo se čule Mira i ja…“

Glumica Mira Stupica preminula je u u noći između četvrtka i petka u Beogradu. Pre samo dva dana proslavila je svoj 93. rođendan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari