bouvi bitlsiFoto: Globe Photos / Zuma Press / Profimedia

Bila je to 1974. godina i Dejvid Bouvi nalazio se u jednom njujorškom hotelu, u ne baš najsjajnijem stanju, jer mu je glavni drug bio kokain.

Jedne večeri, dok se Dejvid Bouvi zanimao nekim opskurnim umetničkim projektom, neko mu je pokucao na vrata.

Za druge bi to značilo da je došao neko sa recepcije ili iz obezbeđenja, ali u njegovom slučaju mogao bi da bude i neko poznat ko je došao do njegove sobe.

Kada je otvorio vrata, ugledao je Džona Lenona, jednog od svojih muzičkih heroja, zajedno sa Polom Makartnijem, tada već uveliko bivše Bitlse.

„Nećeš verovati koga imam ovde“, rekao je Džon, na šta je Dejvid odgovorio „Mislio sam da ste vi…“, a onda je stigao najvažniji odgovor „A, to će se sve promeniti“.

Pred njim se tad desilo nešto nalik sceni iz sna, odnosno ne samo da su neki od Bitlsa došli da ga posete, nego pominju ponovno okupljanje i to čak sa njim.

„Proveli smo veče u razgovoru. To mora da je bilo prvo veče da su se okupili od velikog razlaza. Zapravo su me pitali da li bih im se pridružio da postanemo trio koji bi se zvao Dejvid Bouvi i Bitlsi, jer im se sviđalo DBB.“

Međutim, kada je svanula zora i stigao novi dan, od toga nije bilo ništa, ali to ne znači da ovo nije povod da se zapitamo šta bi bilo kad bi bilo.

Supergrupe nisu uvek uspešne, ali kada su u njima ne samo članovi poznatih bendova, nego i prijatelji i ljudi koji su uticali jedni na druge, veće su šanse za uspeh.

A Bitlsi su krčili put kojim je i sam Bouvi kasnije hodao, tako da uopšte nije nemoguće da bi to bilo nešto u šta bi ceo svet upro oči.

Na našu nesreću od toga se nije izrodila nijedna pesma, pa ostaje samo da se pitamo koliko bi ova grupa trajala i u kom muzičkom smeru bi to išlo.

Da li su Bitlsi nakon toga razmišljali o ujedinjenju bez Bouvija?

Postojala je još jedna prilika u kojoj je moglo da dođe do diskusije o ponovnom ujedinjenju, a ona se desila nakon dodele Gremija 1975. godine.

Pol Sajmon i Art Garfankl bili su na bini sa Džonom Lenonom, a Lenon je pozvao Garfankla i Bouvija kod sebe na žurku nakon dodele.

Tada je Lenon pitao Garfankla, koji je pre toga sarađivao sa Makartnijem, da li je vreme da se ponovo okupe on i Pol, jer mu javljaju da bi Pol to hteo i da se i on sam razmišlja.

To je bilo i simbolično, jer su obojica sarađivala sa po jednim Polom, samo je bilo pitanje u kom bendu je ego veći problem.

Garfankl je rekao Lenonu da je njihova kombinacija bila sjajna i da bi bilo odlično ako bi mogao ponovo da svira sa svojim drugarom, ako može da ignoriše komplikacije koje su nastale naknadno.

Rekao mu je i da su on i njegov Pol otkrili da ako su harmonije i melodije tu, one vas čine zauzetim i ništa drugo vam nije važno.

Za sve to vreme, Dejvid Bouvi bio je u drugoj sobi sa Joko Ono i niko ne zna koliko je droge prošlo kroz tu sobu, a možemo samo pretpostaviti kakve su teme bile prisutne.

Ni posle ovog razmatranja, od ujedinjenja Bitlsa nije bilo ništa, ali makar smo nedavno čuli njihovu neotkrivenu pesmu.

Izvor: Far Out Magazine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari