dejvid linčFoto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Čuveni reditelj Dejvid Linč objavio je da ima emfizem i da zato ne može da izađe iz kuće i režira filmove lično.

Međutim, to ne znači da će se Dejvid Linč povući iz režije, kako je objasnio naknadno, nakon što su se mnogi fanovi zabrinuli.

U intervjuu za Sight and Sound rekao je: „Imam emfizem zbog toga što odavno pušim i vezan sam za kuću, hteo ja to ili ne. Mogu samo da hodam vrlo kratko pre nego što mi nestane vazduha“.

Dodao je: „Zbog kovida, bilo bi vrlo loše da se razbolim, čak i da imam prehladu. Zato bih verovatno režirao od kuće… a to bi se ne bi toliko svidelo. Volim da budem usred svega i dobijam ideje. Ali uradio bih film na daljinu, ako dođe do toga“.

Ova izjava bila je protumačena kao da se Dejvid Linč povlači u potpunosti iz režije, ali je 78-godišnjak na mreži X razjasnio šta je tačno mislio.

Dejvid Linč ne planira penziju

„Ne pušim već duže od dve godine. Nedavno sam radio brojne testove i dobre vesti su da sam u sjajno formi pored emfizema. Ispunjen sam srećom i nikad se neću povući. Želim da svi znate da zaista cenim vašu brigu. Voli vas Dejvid.“

Linčov poslednji ambiciozni projekat bio je serija Twin Peaks: The Return od 18 epizoda, koja je bila emitovana na servisu Showtime 2017. godine.

Poslednji objavljeni film bio mu je Inland Empire iz 2006. godine, a neostvareni projekti su scenario za film Antelope Don’t Run No More i navodna Netfliks serija Wisteria/Unrecorded Night.

U gorepomenutom intervjuu, Linč je rekao da je obožavao pušenje, uprkos tome što ga je ubijalo i što je morao da prestane.

„To je bio deo umetničkog života za mene – duvan i njegov miris, paljenje i pušenje i vraćanje i sedenje i uzimanje dima i gledanje svog rada, ili razmišljanje o stvarima, ništa na ovom svetu nije toliko lepo.“

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari