denzel vošington hanibalFoto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Nedavno je objavljeno da će Denzel Vošington tumačiti Hanibala u novom filmu, a to je izazvalo velike kontroverze u Tunisu.

Čuveni vojskovođa Hanibal, kartaginski general, poreklom je sa prostora koji zauzima današnji Tunis.

Po navodima francuske novine Courrier International, došlo je do brojnih žalbi u medijima i parlamentu u Tunisu zbog toga što će vojskovođu tumačiti tamnoputi glumac.

Jasin Mami, član tunižanskog parlamenta, istakao je da je Hanibal, rođen 247. g. p. n. e. u Kartagini, današnjem gradu Tunisu, bio zapadno-azijskog semitskog porekla.

„Rizikujemo falsifikovanje istorije i moramo da zauzmemo poziciju povodom ove teme“, navodno je rekao ovaj političar.

Pored toga, francusko-tunižanska novina La Presse objavila je članak u kome se buni protiv prikaza Hanibala kao tamnoputog Afrikanca, jer je to „istorijska greška“.

Hajet Ketat Germazi, tunižanska ministarka kulture, ima malo drugačiji, pragmatičan stav na tu temu.

„To je fikcija. Netfliks ima pravo da radi šta hoće. Hanibal je istorijska figura i svi smo ponosni što je bio Tunižanin. Ali šta sad možemo?“, rekla je ona za Le Monde.

„Nadam se da će odlučiti da snimaju makar deo filma ovde i da će to biti poznato. Želimo da Tunis ponovo bude mesto na kome se snimaju strani filmovi“, dodala je.

Film o Hanibalu za sada nema naziv, a kaže se da će biti o jednom od najboljih vojskovođa svih vremena i da će pokriti neke ključne bitke protiv Rimske Republike.

Scenario će pisati Džon Logan, poznat po scenarijima za filmove Avijator Martina Skorsezea i Gladijator Ridlija Skota.

Hanibal je dugo bio uspešan u ratu protiv Rima

Hanibal je okupirao Italiju jašući na slonu iz severne Afrike i pod njegovim vođstvom, Kartaginjani su pobedili u važnim bitkama protiv Rima.

Za režiju filma zadužen je Antoan Fukva, sa kojim je Denzel Vošington već sarađivao nekoliko puta, a poslednji put u filmu Pravednik 3.

Denzel Vošington trenutno radi na nastavku filma Gladijator, koji se snima na Malti.

Izvor: Variety

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari